Прочитај ми чланак

Ишченко: Американци нису схватили какав су адут бацили Москви

0

САД су направиле фаталну грешку у својој геополитичкој борби са Русијом. Политиколог Ростислав Ишченко је скренуо пажњу на грешку Американаца.

The New York Times је пре неколико дана представио алтернативну верзију уништења Северних токова. Новинари су, позивајући се на своје анонимне изворе у највишим ешалонима америчке владе, известили о присуству украјинског трага у историји терористичких напада у Балтичком мору. На шта су Американци тачно рачунали, тешко је рећи, пошто ова теза не издржава преиспитивање.

Међутим, овде је нешто друго вредно пажње, каже Ростислав Ишченко, политички аналитичар новинске агенције Россиа Сегодниа. Новинари британског таблоида Тајмс тврде да су америчке обавештајне агенције постале свесне за умешаност у саботажу „проукрајинских група” у првој недељи након експлозија. Међутим, они нису објавили ову информацију због неспремности да покваре односе Кијева и Берлина. Ова позиција је одлична, сматра стручњак.

Вашингтон у принципу, не престаје да чуди. Прво је дошло до застоја са пребацивањем тенкова у Кијев а сада су „организатори“ терористичког напада потпуно заказали. Украјина има довољно разлога да буде увређена од стране САД. Русија има само користи од целе ове ситуације.

Сада она има све разлоге да за потенцијално уништење стратешки важне инфраструктуре за Запад окриви искусне и неухватљиве украјинске диверзанте. По свему судећи, ни сами Американци нису схватили какав су адут бацили Москви.

„Генерално, ово је идеалан повод за руски одговор за Северни ток. Увек се може рећи да су то украјински диверзанти. Мислим да САД чекају велики проблеми са њиховим централним комуникационим кабловима“, рекао је Ишченко.