Прочитај ми чланак

Иран успешно тестирао нови самоубилачки дрон (ВИДЕО)

0

Копнене снаге Корпуса чувара исламске револуције (ИРГЦ), успешно су тестирале нову беспилотну летелицу самоубицу, названу „Ме’рај 532“, коју су дизајнирали и произвели млади ирански стручњаци.

Генерал Али Коухестани, шеф Организације за истраживање и самодовољност џихада (РССЈО) ИРГЦ-а, рекао је да беспилотна летелица (УАВ) са клипним мотором, има домет у једном правцу од 450 километара.

Камиказа дрон, додао је он, способан је да лети до висине од 12.000 стопа 3 сата, и да полети из возила.

„Са својом бојевом главом од 50 килограма, дрон може са великом прецизношћу да погоди жељене циљеве. Поред тога, дизајн дрона је лаког подешавања, што смањује време његове припреме и повећава брзину реакције и употребе“, рекао је Коухестани новинској агенцији „Тасним“.

Такође је напоменуо, да процес развоја дронова у РССЈО копнених снага ИРГЦ-а напредује одговарајућом брзином, и да ће у блиској будућности борбеној флоти бити додата и друга борбена, тренажна и самоубилачка беспилотна летелица.

Ирански војни стручњаци и техничари, су последњих година постигли велики напредак у домаћем развоју широког спектра опреме, чинећи оружане снаге самодовољним у том погледу.

Ирански званичници су више пута истицали, да Исламска Република неће оклевати да изгради своје одбрамбене капацитете, истичући да су те способности у потпуности намењене одбрамбеној сврси и да никада неће бити предмет преговора.