Прочитај ми чланак

Иран потврдио куповину јуришних хеликоптера и борбених авиона од Русије

0

Заменик иранског министра одбране Мехди Фарахи је 28. новембра потврдио да је његова земља купила летелице из Русије.

Све се дешава у јеку повећаног америчког војног присуства на Блиском истоку и у време високе напетости у односима Техерана са САД и Израелом због рата у Појасу Газе, пишу руски медији.

Већ дуже време се шире гласине о овој куповини, нарочито руских ловаца Су-35. Западни медији још од јануара 2022. године пишу о иранској поруџбини руских летелица. Уговор су у том тренутку проценили на много више од стварне вредности опреме, па се претпостављало да су у причу ушли и системи противваздушне одбране С-400.

У септембру прошле године командант иранског ратног ваздухопловства генерал Хамид Вахеди потврдио је да се разматра могућност куповине руских авиона. Годину дана касније, почетком септембра 2023. године, ловци за обуку Јак-130 појавили су се у Ирану, што је, уз чињеницу да се пилоти на њима обучавају за Су-35, било тумачено као најава да ће модерни руски ловци бити испоручени Ирану у наредним месецима.

Иран јача свој одбрамбени сектор, производњом задовољава потребе земље и познат је по производњи напредних дронова, као и разарача, транспортних авиона и система противваздушне одбране великог домета.

Међутим, заостаје у производњи борбених летелица са људском посадом. Ни Су-35 није најмоћнији ловац у арсеналу руских Ваздушно-космичких снага, али далеко је напреднији од авиона који су тренутно у иранском арсеналу – технолошки су најмање две генерације испред њих.

Техеран је наручио двадесетак Су-35 и разматра могућност куповине више од 60 авиона који ће чинити кичму нове флоте.