Прочитај ми чланак

Ипак паника у САД – Руски ратни бродови остају на Куби и Венецуели до даљњег

0

Носачи хиперсоничних пројектила Циркон појавиће се први пут код обала САД. Време лета Циркона од Кубе до циљева у Сједињеним Државама трајаће неколико десетина секунди.

На Кубу, која се налази 180 километара од Сједињених Држава, очекује се да ће 12. јуна стићи флотила руских бродова.

Између осталог, укључује фрегату Адмирал Горшков и нуклеарну подморницу Јасен-М Казан.

Оба ова брода су способна да носе цирконе, док су главно наоружање Казана крстареће ракете Калибар. Напомиње се да ће време лета Циркона од Кубе до циљева у Сједињеним Државама трајати неколико десетина секунди.

Сједињене Америчке Државе не виде претњу у посети руских ратних бродова Куби, рекао је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће. Званичник је додао да ће САД пажљиво пратити шта се дешава.

Русија премешта бродове и авионе ради извођења војних вежби на Карибима. Амерички медији сугеришу да је реч о томе да „Русија показује да је и даље способна за одређени ниво глобалне пројекције моћи“.

Такође је примећено да вежбама на Карибима руске власти желе да „избаце САД из равнотеже“ и утичу на домаћу публику. Напомиње се да ће се бродови зауставити на Куби и Венецуели, након вежби ће остати у региону до краја лета, а на јесен ће извести још један маневар.

Упркос томе што је Бела кућа уверавала да нема претње, амерички званичници су вежбе директно повезивали са подршком Кијеву и дозволом Оружаним снагама Украјине (ВСУ) да изведу ударе далекометним оружјем унутар области Русије.

Ни у Вашингтону ова чињеница није изазвала узбуну јер је Русија слала бродове на западну хемисферу сваке године од 2013. до 2020. године.

Међутим, сенатор Флориде Марко Рубио рекао је да би Кубу требало казнити зато што је угостила руске ратне бродове. Према његовим речима, „руске подморнице способне да носе нуклеарне ракете нису деловале на Карибима више од 30 година.

„Ако режим на Куби одлучи да дозволи једном од њих да уђе у луку удаљену само 90 миља од наше обале, требало би да се суочи са стварним последицама администрације америчког председника Џоа Бајдена“, рекао је политичар.

„Циркони” су у стању да победе било који противракетни одбрамбени систем
Тачне тактичко-техничке карактеристике Циркона су државна тајна. Руски председник Владимир Путин је 2019. године рекао да је ракета способна да достигне брзину једнаку девет маха, а такође има домет већи од хиљаду километара и да је способна да маневрише у завршним фазама лета.

Ова ракета је првобитно развијена као противбродска ракета, али је такође способна да погоди копнене циљеве.

У јануару је извршни директор корпорације за тактичке ракете Борис Обносов рекао да је руска хиперсонична ракета „Циркон“ способна да продре у скоро сваки систем противракетне одбране. Бивши командант Црноморске флоте адмирал Владимир Комоједов потврдио је да на свету не постоји оружје које може да пресретне Циркон.

Главни уредник часописа Национална одбрана Игор Коротченко напоменуо је да ће Сједињене Државе покушати да сустигну Русију у покушају да створе хиперсонично ракетно оружје на мору.

Ако је Циркон већ пуштен у употребу, америчким програмерима ће за ово требати још неколико година, рекао је Игор Коротченко, главни и одговорни уредник часописа „Народна одбрана“

Према речима стручњака, сви напори САД су усмерени на „спречавање Русије да предњачи у стварању овог оружја“. Он је такође нагласио да су САД тек у фази стенд тестирања аналога Циркон.