Прочитај ми чланак

Ипак други круг: Ердоган није успео да сакупи 50 одсто гласова

0

Након обрађених 100 одсто бирачких листића на председничким изборима у Турској, актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган је освојио 49,35 одсто гласова, док је његов главни противкандидат Кемал Киличдароглу има 45 одсто, јавила је телевизија ТРТ Хабер. Трећи кандидат - Синан Оган, добио је 5,22 одсто гласова.

Изборна комисија Турске је саопштила да је више од милион гласачких листића проглашено неважећим.

Ердоган је раније рекао да су коначни резултати гласања још увек непознати, али је уверен да ће се „ствар завршити у првом кругу“.

Киличдароглу је раније изјавио да ће сигурно бити одржан други круг избора за шефа државе, чиме је довео у питање Ердоганову изјаву да је он лидер изборног маратона и да може да победи у првом кругу.

„Избори се не добијају говорима са балкона. Дефинитивно ћемо победити на изборима у другом кругу“, рекао је Киличдароглу новинарима, истакавши да пребројавање гласова још није завршено.
Други круг гласања биће одржан 28. маја.

Што се тиче парламентарних избора који су такође били одржани, „Републиканска алијанса” коју предводи Партија правде и развоја Реџепа Тајипа Ердогана, после пребројаних 99,55 одсто гласова добија 49,3 одсто, односно око 322 од 600 места у парламенту, наводи опозиција. „Народна алијанса“ коју предводи Републиканска народна партија Кемала Киличдароглуа – 35,19 одсто или око 212 места, преноси ТРТ позивајући се на податке турске Централне изборне комисије.