Прочитај ми чланак

Инвестициони гигант „Блекрок“: Свет чека рецесија каква до сада није виђена

0

Шта је функционисало у прошлости, сада неће, упозоравају аналитичари једног од три највећа светска инвестициона фонда

Светска рецесија је пред вратима јер централне банке агресивно повећавају трошкове позајмљивања како би укротиле инфлацију – и овог пута то ће изазвати више турбуленција на тржишту него икада раније, оцењују аналитичари мултинационалне инвестиционе компаније „Блекрок“, једне од три највеће на свету.

Глобална економија је већ изашла из четири деценије ере стабилног раста и стабилне инфлације да би ушла у период повећане нестабилности, а нови режим повећане непредвидивости постаће трајан, наводе експерти.

То значи да креатори политике више неће моћи да подржавају тржишта својим интервенцијама онолико колико су чинили током прошлих рецесија, упозорио је тим стратега „Блекрока“ у извештају под називом „Глобални изгледи за 2023“.

Европа ће дуги низ година имати проблем са инфлацијом

„Рецесија је извесна док се централне банке утркују у покушају да укроте инфлацију. Биће потпуно другачија од претходних рецесија“, тврде аналитичари.

„Централни банкари неће прискочити у помоћ када се раст успори у овом новом режиму, супротно ономе што су инвеститори очекивали.“

„Оно што је функционисало у прошлости, сада неће“, упозорили су стратези. „Стара правила нису примењива у овом режиму оштријих компромиса и веће макро волатилности. Не видимо повратак на услове који ће подржати заједничко тржиште акцијама и обвезницама какво смо имали у претходној деценији.“

Банке са Волстрита, од „Морган Стенлија“ преко „Америчке банке“ до „Дојче банке“ упозориле су да би америчке акције могле да падну за више од 20 одсто у 2023. због економског пада и ризика од смањене ликвидности изазваних повећањем каматних стопа Федералних резерви.

Успоравање стамбеног тржишта, кашњења у корпоративним инвестиционим плановима, пад штедње потрошача и поверења извршних директора су рани знаци надолазећег економског пада, упозорава „Блекрок“.