Прочитај ми чланак

ИНФЛАЦИЈА У ЕУ достигла је највиши ниво откада је Еуростат објављује податке

0

Инфлација у Европској унији (ЕУ) и еврозони достигла је у мају највише нивое откада је Еуростат почео објављивати податке, показао је најновији извештај.

На нивоу ЕУ инфлација мерена хармонизованим индексом потрошачких цена (ХИЦП) порасла је у мају на 8,8 одсто, највиши ниво од почетка 2001. године када је Еуростат почео објављивати податке, преноси Сеебиз.

У априлу износила је 8,1 одсто.

У еврозони скочила је са 7,4 на 8,1 одсто, највиши ниво од 1996. године, потврдио је европски статистички уред процену објављену крајем маја.

У мају прошле године износила је 2,3 одсто у ЕУ и 2,1 одсто у еврозони.Највећи удео у стопи инфлације у еврозони у мају имале су цене енергије, чак 3,87 постотних бодова. Следе цене хране са од 1,59 постотних бодова и цијене услуга са 1,46 одсто.

Цене енергије биле су у мају у зони примене заједничке валуте више 39,1 одсто него прошле године, а цене хране 9 одсто.

Највише су у мају порасле потрошачке цене у балтичким земљама, 20,1 одсто у Естонији, те 18,5 одсто у Литванији и 16,8 одсто у Летонији.

Двоцифрене стопе инфлације бележиле су и Хрватска, Бугарска, Чешка, Грчка, Мађарска, Холандија, Пољска, Румунија и Словачка.

Најнижу стопу инфлације бележиле су Француска и Малта, од 5,8 одсто.

Само у Холандији цене су у мају порасле нешто блаже него у априлу, показује Еуростатов извјештај.