Прочитај ми чланак

ИНДИЈАНЦИ: Први амерички терориста био је Кристофер Колумбо (Видео)

0

kauboji i indijanci 0

Јуче је већина становника Северне Америке прославила Дан захвалности, којим се традиционално од 1621. године захваљује на доброј жетви.

Док се у српским медијима радо преносило како поједини Срби, они „модерни“, амерички председник и познате личности америчке јавне сцене славе тај дан и колико је тачно ко ћурки спремио, пропуштено је да се пренесе и друга страна приче. Прича о онима који су скоро ишчезли откад су Енглези и други Европљани крочили на тло Америке.

Прави Американци, којима је наметнуто име Индијанци услед грешке европског морнара Колумба, откривају у неколико снимака како сада изгледа њихов живот, култура, језик.

 

У првом снимку, реч за коју треба да кажу прве асоцијације је управо Дан захвалности.

„Туга, то ми је прва асоцијација“, почиње млада Индијанка. „ Дан захвалности је дан када се моја породица окупи и прича о томе ко смо ми били, ко смо сада и шта смо све изгубили.“. Други Индијанци настављају: „Нетачно. Волим идеју, али не и одакле она долази.“, затим „Ћурка и бели ходочасници. Не знам како је изгледао први Дан захвалности али сам сигуран да групе срећних Индијанаца и ходочасника нису славиле заједно и јеле ћурку. “, потом „То је хорор. Неизмерив хорор. Ужасно, брутално, зверство. Масакр.“,као и „То је био масакр. Пуританци су дошли и поубијали их. Нису желели да једу са дивљацима, убили су милионе нас. Не знам зашто су себе звали Пуританцима.“, и на крају „Романтизована прича како бисмо заборавили на зверства.“.

Следећа реч за коју је требало да кажу асоцијацију је резерват.

Суморно, опресија, мало, болесно, форсирани компромис, затвор, тужно, сиромаштво, концентрациони камп, депресивно су прве асоцијације. Неко даје и објашњење свог мишљења: „Лепо је зато што си окружен људима као што си ти. Лоше је што се проблеми великих градова, као што су дрога и алкохол, повећавају у тако малој заједници.“ или „Тамо има алкохола, насилника, насиља у породици.“, као и „Заблуда је да је тамо све у изобиљу, да су Индијанци срећни и да брину једни о другима.“, затим „Резервати су направљени да би изоловали Индијанце у нади да ћемо сви изумрети.“, потом „То је земља која ником не треба, коју су сви одбацили, и влада и народ. То није лепа земља, није домовина.“.

„Не постоје добри резервати. Ево твог резервата. Не смеш прећи ту границу. То је твој резерват. Ја сам одрасла у резервату и били смо међу малобројним срећницима који су остали у својој домовини. Неки су натерани у туђе резервате, где не могу да се сами издржавају и где ништа није као пре. Не могу да лове као пре, не могу да пецају као пре. Заглављени су у резервату, у условима трећих земаља. Млади се убијају јер нема будућности, нема наде.“, завршава са кнедлом у грлу старија Индијанка.

Кристофер Колумбо је следећа реч.

Зло, чисто зло. Освајач. Збуњен. Бол. Убица, силоватељ. Геноцид. Индијанци кажу: „Он се изгубио када је дошао овде и он је нас прозвао Индијанцима јер је мислио да је у Индији.“,затим „Прогласио је Северну Америку земљом коју свако може да присвоји. То је био почетак великог бола. “ потом , „Зверства која су начињена су ужасна а ожиљци се и даље виде.“

Најупечатљивија је изјава: „Он је први терориста у Америци, то је сигурно.“, затим „Према америчком закону, ако си саучесник лопова и ти си крив. Сви знају да су Сједињене Државе украдене.“, „Увек ми је било чудно да славим тај дан. На пример, немамо дан за Хитлера, а ово је иста ствар.“

„У школи смо учили да је Кристофер Колумбо открио Америку. А заправо он није открио Америку, само се изгубио.“, завршава млада Индијанка.

Следећа реч је језик.

Мртав, важан, виталан, свет су асоцијације. „Моја бака је била у интернату, где су је тукли ако би причала својим језиком.“ и „Језик мог племена је скоро заборављен. Моја бака би имала проблеме у школи ако би причала домородачким језиком, тако да није научила ни своје потомке.“ али „Најјача ствар коју можеш урадити је да научиш језик.“.

„Као и у сваком језику, неке речи не можеш лако превести на други језик. То те повезује са историјом и многим другим аспектима.“, а млада Индијанка се надовезује: „Ја сам недавно почела да учим језик са мојим племеном. Временом се све мање зна језик, тако да се може десити да једном нико не зна причати тим језиком.“

„Други светски рат не би био тако успешан да није било Навахо кодера и других група које су користиле своје језике. Наш језик се бранио младима. Нисмо смели да причамо тим језиком.“

Америка је током 20.-ог века сматрана земљом демократије. За то време Холивуд је тровао цео свет филмовима о злим Индијанцима и ширио идеју како је само бели Американац прави Американац и како је само бели Американац добар Американац. Сто милиона Индијанаца је убијено, а САД током целе историје никада нису покушале да исправе ту прву грешку. Управо супортно, само настављају да оправдавају себе.

Дошло је време када се алтернативним медијима може исправити обманута свест људи. Време је и да у нашим уџбеницима историје истина замени холивудске лажи.

Упутница

https://www.facebook.com/storiesbycut/

(Србин.инфо превод Маја Орлић)