Прочитај ми чланак

ИНДИЈА Дан жалости: У железничкој несрећи погинуло минимум 300 људи, 900 повређено

0

Најмање 288 људи је погинуло, а 900 је повређено у судару возова у источној индијској држави Одиша, што је највећа железничка несрећа у Индији у овом веку.

Званичници кажу да се очекује да ће број погинулих расти.

Више од 200 возила хитне помоћи послато је на лице места у округу Баласор, рекао је локални званичник Одише Прадип Џена.

Претпоставља се да је један путнички воз искочио из шина и преврнуо се на супротни колосек пре него што га је ударио други воз касно у петак.

Индијски премијер, Нарендра Моди, рекао је да је узнемирен због несреће и да мисли на ожалошћене породице.

„Спасилачке операције су у току на месту несреће, а погођенима се пружа сва могућа помоћ“, написао је Моди на Твитеру.

Министар унутрашњих послова Амит Шах назвао је инцидент дубоко мучним. У држави је проглашен дан жалости.

Претпоставља се да је неколико вагона воза „Коромандел експрес“ искочило из шина око 13.30 сати у петак по средњеевропском времену, а поједини од њих су завршили на супротном колосеку, након чега је други воз „Ховрах суперфаст експреса“ ударио у преврнуте вагоне.

Индијски званичници рекли су да је у инцидент умешан и теретни воз који је стајао на том делу пруге, не наводећи додатне детаље, пренео је Танјуг.

Највећа железничка несрећа у Индији догодила се 1981. године када је препун путнички воз излетео са шина у реку током циклона у држави Бихар и када је погинуло најмање 800 људи.