Прочитај ми чланак

ИМА МРТВИХ Ветар чупа стабла широм Европе, снежна мећава оковала Чешку, Пољску…

0

Велике количине снага данас су пале у Аустрији, Чешкој, Словачкој и Пољској, а олујни ветар чупа стабла и у Хрватској. Невреме у Европи је данас однело неколико живота.

Саобраћај у Чешкој је паралисан због јаког ветра, оборена су многа стабла, а без струје је још од јутрос више од 100.000 домаћинстава, преносе чешки медији.

Словачка због обилних снежних падавина има проблема пре свега на северу земље, где су затворени скијашки центри и путеви, а због неверемена је дошло до ланчаног судара 30 аутомобила, преноси чешки портал seznam.cz

У Пољској је невреме однео два живота. Једна жена је погинула близу северне луке Гдањск када је њен аутомобил ударио у дрво, док је друга жртва страдала на југу Пољске када је на њену кућу пало дрво које је оборио ветар.

Tри особе погинуле су у западној Аустрији у серији снежних лавина које не престају од петка. 

Локалне власти Тирола саопштиле су да је један скијаш у суботу преминуо у лавини, као и 17-годишњи држављанин Новог Зеланда који се налазио ван стазе.

Додаје се да је у петак страдао Кинез (32) који је напустио ски стазу када је кренула лавина, али није успео да се склони на безбедно.

Спасилачке службе су данас интервенисале на неколико места и спашавале животе јер су бројни скијаши били заробљени у снегу.

У Бечу је почео школски распуст и зимовалишта су препуна после лошег почетка зимске сезоне због мањка снега на малим и средњим надморским висинама.

Хаос у Хрватској: Фасаде падају са зграда, ветар чупа стабла, преврће камионе

Олујни ветар који пуше великом јачином широм Хрватске изазвао је велике проблеме широм те земље. Метеоролошке службе су због олујног ветра издале црвени аларм за целу јадранску обалу.

У Загребу је једна особа затражила лекарску помоћ, а на неколико аутомобила обрушила су се стабла и том приликом направила велику материјалну штету. Ветар је срушио стабла и на загребачком гробљу Мирогој.

Центар за помоћ је примио више дојава грађана о падању делова фасаде са зграда, оштећењу лимова на крововима, семафора и телефонских стубова.

Према подацима осјечког Жупанијског центра због јаког ветра без струје је остало је више места у Осјечко-барањској жупанији те део града Белог Манастира. Ветар је рушио стабла и расветне стубове.

У Винковцима ветар је љуљао електрични стуб, о чему сведочи и снимак који је објављен на друштвеним мрежама.

Сљеменска стаза која је од јутрос била затворена због временских непогода, опет је отворена за саобраћај, речено је загребачке полиције. Стаза је била затворена од 9:50 до 15:15 сати.

Ватрогасна станица Загреб на Фејсбуку је објавила да је од јутрос одрадила 40-ак интервенција, које се односе на уклањање стабала, црепова и делова фасаде коју је однео олујни ветар.

„Све расположиве екипе су на терену“, објавили су.

На путу између места Кула и Кутјево ветар је тако преврнуо приколицу камиона. Снимак превртања забележен је на видеоснимку који је објавио СиБ.

Жупанијски центар Крапина примио је више дојава да је због јаког ветра оштећен далековод те су без струје Горња Стубица, део Златара и насеље Петрушевец.

И неки делови Загреба су такође остали без напајања електричном енергијом услед невремена које је и даље на снази.