Прочитај ми чланак

ИЛОН МАСК званично представио ХУМАНОИДНОГ РОБОТА: Коштаће као Шкода а мењаће људе

0

Директор Тесле Илон Маск показао је у петак прототип свог хуманоидног робота Оптимуса, предвиђајући да ће произвођач електричних возила бити у стању да произведе милионе и прода их за мање од 20.000 долара, мање од трећине цене Модел И.

Маск је рекао да очекује да ће Тесла бити спреман да прими поруџбине за робот-а за три до пет година, и описао напоре да се производ развије током деценије или више, што је најдетаљнија визија коју је до сада дао о послу за који је рекао да би могао бити већи од Теслиног прихода од електричних возила.

Теслин напор да дизајнира и направи роботе за масовно тржиште који би такође били тестирани на радним местима у њеним фабрикама издваја га од других произвођача који су експериментисали са хуманоидним роботима.

Нестрпљиво очекивано откривање прототипа робота у Теслиној канцеларији у Пало Алту у Калифорнији такође је било део онога што је Маск описао као напор да се Тесла види као лидер у областима попут вештачке интелигенције, а не само као компанија која прави „кул аутомобиле“.

Експериментални пробни робот за који је Тесла рекао да је развијен у фебруару изашао је да махне публици у петак, а Тесла је показао снимак на којем ради једноставне задатке, као што су заливање биљака, ношење кутија и подизање металних шипки у производној станици у једној компанији.

Али један модернији тренутни, за који је Маск рекао да је ближи ономе што се надао да ће ставити у производњу, морао је да се постави на платформу и да полако таласа. Маск га је назвао Оптимус и рекао да ће моћи да хода за неколико недеља.

Има још много посла да се побољша Оптимус и то докаже – рекао је Маск, додајући касније: „Мислим да ће Оптимус бити невероватан за пет или 10 година“.

Рекао је да постојећим хуманоидним роботима „недостаје мозак“ – и способност да сами решавају проблеме. Насупрот томе, рекао је он, Оптимус би био „екстремно способан робот“ којег би Тесла намеравао да произведе у милионима.

Други произвођачи аутомобила, укључујући Тоyота Мотор (7203.Т) и Хонда Мотор (7267.Т), развили су прототипове хуманоидних робота способних да раде компликоване ствари као што је бацање кошаркашке лопте, а производни роботи из АББ-а и других су ослонац производње аутомобила.

Али Тесла је једини у покретању тржишне прилике за робота за масовно тржиште који би такође могао да се користи у фабричком раду.

Тесла бот следеће генерације ће користити компоненте које је дизајнирао Тесла, укључујући батерију од 2,3 кВх која се носи у његовом торзу, систем чипова и актуаторе за покретање његових удова. Робот је дизајниран да тежи 73 кг.

Теслини инжењери, који су као и Маск носили црне мајице са ликом металних роботских руку које праве облик срца, описали су како су развили карактеристике робот-а, укључујући и области попут кретања прстију, са фокусом на повећање трошкова производња нижа.

Покушавамо да пратимо циљ најбржег пута до корисног робота који се може направити у великим количинама – рекао је Маск.

Развијајући посао роботике, рекао је Маск, Тесла мења услове познате изјаве о мисији која је постала део њене привлачности инвеститорима и климатским активистима тако што се обавезује да ће „убрзати транзицију света на одрживу енергију“.

Оптимус није директно у складу са убрзавањем одрживе енергије – рекао је Маск.

Мислим да се мисија донекле шири са појавом Оптимуса на – знате, не знам: да будућност буде сјајна.

Маск је описао догађај као намеру да регрутује раднике, а инжењери на бини су се побринули за техничку подршку.
Они су детаљно описали процес којим је Тесла дизајнирао руке робота и користио технологију симулатора судара да тестира способност робота да падне на лице без да се сломи.

Маск, који је раније говорио о ризицима вештачке интелигенције, рекао је да масовно увођење робот-а има потенцијал да „трансформише цивилизацију“ и створи „будућност изобиља, будућност без сиромаштва“.

Он је рекао да верује да је важно да акционари Тесле имају улогу у провери напора компаније.

Ако полудим, можете ме отпустити – рекао је Муск.

То је важно.

Многе реакције на Твитеру биле су позитивне, фокусирајући се на брзину Теслиног развоја од августа прошле године, када је Тесла најавио свој пројекат каскадерском акцијом у којој је особа у белом оделу симулирала хуманоидног робота.

Хенри Бен Амор, професор роботике на Државном универзитету у Аризони, рекао је да је Маскова циљана цена од 20.000 долара „добар предлог“, пошто су тренутни трошкови око 100.000 долара за хуманоидне роботе.

Постоји несклад између врсте амбиција и онога што су они представили – рекао је он.

Када је реч о спретности, брзини, способности стабилног хода и тако даље, има још много посла да се уради.

Арон Џонсон, професор машинства на Универзитету Карнеги Мелон, такође је рекао да је потреба за роботом дискутабилна.

Оно што је заиста импресивно је да су тако брзо дошли до тог нивоа. Оно што је још увек мало нејасно је шта је тачно њихов случај да направе милионе ових – рекао је Џонсон.

Тесла је такође разговарао о својој дуго одлаганој технологији самовожње на догађају. Инжењери који су радили на софтверу за самосталну вожњу описали су како су обучили софтвер да бира акције, као што је када ће се укључити у саобраћај, и како су убрзали процес доношења одлука на рачунару.

У мају је Маск рекао да би највреднији произвођач аутомобила на свету „у основи био вредан нуле“ без постизања потпуне способности самосталног управљања, и да се суочава са растућим регулаторним истраживањима, као и са технолошким препрекама.

Маск је у петак рекао да ће бета тестирање Теслиних потпуних могућности самовожње бити „технички“ спремно за глобално увођење до краја 2022. године, али прописи представљају препреке.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!