Прочитај ми чланак

„Или победа Русије у Украјини или Трећи светски рат – нема треће опције“

0

Или ће победити или ће се десити трећи светски рат, не види другу опцију, као ни околности под којима би се Русија одрекла Крима.

То је рекла главна уредница руске телевизије Раша Тудеј, Маргарита Симоњан.

Она тврди да је Русија заправо заузела Кијев током прве недеље рата, а затим га вратила Украјини.

У снимку емисије коју је објавила Џулија Дејвис, америчка новинарка која прати руске медије, Симоњан такође каже да не верује да би Русија напала Кијев нуклеарним оружјем, али не јер би велики број људи погинуо, већ због светиња која се налазе у Украјини.

„Нисмо као они. Да јесмо, зашто бисмо се борили? Боримо се зато што смо другачији и за наше право да будемо другачији: да не будемо фашисти, да не будемо хистерични или морони као они. Ако нам је комшија дебил, зар морамо да будемо морони“ рекла је Симоњан.

Постоје само два сценарија, трећи светски рат или руска победа и украјински пораз, каже уредница РТ-а.

„Из њихове перспективе, победа Русије значи да бисмо ми задржали било шта. Они сматрају да Украјина треба да добије све: Донбас, Херсонску област, Запорожје и Крим“, рекла је она.

Та два сценарија се међусобно искључују, каже она.

„Или ћемо победити или ће се десити трећи светски рат, не видим другу опцију. Под којим околностима бисмо се одрекли Крима? Да ли бисмо га се одрекли без светског рата“, упитала је Симоњан.

Она такође каже да Русија никада неће напасти Кијев нуклеарним оружјем.

„Први разлог је то што је бесмислено, већ смо прве недеље победили Кијев. Практично смо га узели. Лично познајем војнике који су се згрозили када им је речено да напусте своје положаје. Још од марта се не боримо против Кијева, већ против Запада. Зашто бисмо онда бацили бомбу на Кијев“, додала је она.

Најважнији разлог зашто се то неће десити су руске светиње у Кијеву, каже Симоњан.

„Али нема наших светиња у Вашингтону или Лондону. Нема их ни у Берлину“, рекла је Маргарита Симоњан.