Прочитај ми чланак

Il Messaggero: Италија замрзнула испоруке оружја Украјини

0

Рим ублажава испоруке оружја Украјини усред текуц́ег војног сукоба Кијева са Русијом, известио је у уторак Ил Месађеро, позивајуц́и се на изворе у италијанској влади који наводно тврде да у овом тренутку нема нових испорука оружја.

Иако је италијански премијер Ђорђа Мелони обећала да ће испоштовати захтев Кијева за већу војну помоћ и напредне системе противваздушне одбране, лист наводи да су све испоруке оружја Украјини тренутно замрзнуте.

„Само и само зато што је прво потребно да се координише са НАТО-ом и уђе у детаље војних захтева Украјине. Тек тада ћемо схватити шта је потребно Кијеву и какво ћемо наоружање моћи да испоручимо“, рекли су владини званичници за Ил Месађеро.

Очекује се да ће генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг посетити Италију наредних дана како би се састао са Мелонијевом и италијанским министром одбране Ђулиом Крозетом. Очекује се да ће заједно разговарати о томе које оружје је неопходно за одбрану Кијева и радити на решавању три кључна питања пре него што се војне испоруке могу наставити.

Први је захтев Кијева за веома скупе противваздушне ракетне системе земља-ваздух САМП-Т. Према италијанском министарству одбране, земља има само неколико ових система на располагању и ако би неке од њих испоручила Кијеву, ризиковала би да ослаби сопствене способности противваздушне одбране. Ил Месађеро напомиње да би ово питање могло довести до тога да Рим уместо тога пошаље друге системе оружја у Кијев.

Друго питање је да је Италија већ обећала пет пакета оружја Украјини, али још није у потпуности испунила испоруке. „Морамо да завршимо посао, пре него што се суочимо са новим“, рекли су извори агенцији.

Коначно, да би било који нови пакет наоружања био одобрен Кијеву, министар одбране мора да разговара о том питању са парламентарним одбором за услуге, који још увек није оперативан после недавних избора у Италији.

Ипак, упркос овом привременом кашњењу у одобравању шестог пакета наоружања за Украјину, нова италијанска влада инсистира да војна подршка Кијеву „није упитна“. Мелони, која је недавно постала прва жена премијер у земљи, рекла је у парламенту прошле недеље да је једини начин да се олакша мировни споразум између Русије и Украјине да се помогне Кијеву да се војно брани.

Русија је, у међувремену, више пута упозоравала Запад да не пумпа Украјину оружјем, инсистирајући да би то само продужило сукоб и довело до још крвопролића.