Прочитај ми чланак

ИАЕА: Неопходан моменталан прекид гранатирања нуклеарке због критичне ситуације…

0

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА Рафаел Гроси позвао је на моментални прекид ватре на подручју Запорошке нуклеарке због критичне ситуације у снабдевању нуклеарке електричном енергијом.

„Апелујем да се обустави гранатирање на целом подручју. Једино то ће осигурати безбедност и заштиту запослених и омогућити да се на дуже време поново успостави снабдевање електричном енергијом Енергодара и нуклеарке“, изјавио је Гроси.

ФОТО: РИА Новости

Он је раније саопштио да оператер Запорошке електране намерава да обустави рад последњег активног реактора због озбиљних проблема са спољним снабдевањем нуклеарке.

„Данас сам сазнао од запослених у нуклеарки о озбиљној ситуацији која се догодила претходне ноћи. Енергетска инфраструктура која напаја Енергодар где живе оператери нуклеарке и њихове породице, била је уништена због гранатирања. Оператер више није сигуран у поновно успостављање спољног снабдевања електричном енергијом, разматра могућност обуставе јединог преосталог активног реактора“, наводи се у Гросијевој изјави, објављеној на сајту агенције.

Према његовим речима, узевши у обзир да се учестало гранатирање нуклеарке наставља, „мало је вероватно“ да ће екстерно снабдевање струјом бити обновљено. У случају искључивања јединог активног рекатора, нуклеарка ће у потпуности зависити од „дизел-генератора за случај хаварије“.
Гроси је поновио да драматични догађаји око нуклеарке сведоче о апсолутној неопходности моменталног формирања безбедносне зоне око електране.

Раније је тај предлог био изложен у извештају ИАЕА о резултатима посете мисије том подручју. Према Гросијевим речима, то је једини начин да се избегне „нуклеарна хаварија“.

Подсетимо, нуклеарка је од марта под контролом руских снага, иако функционисање објекта обезбеђује украјински оператер. Мисија ИАЕА је недавно посетила нуклеарку и након тога објавила извештај.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изразио је жаљење што у извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) није наведено одакле долазе напади на Запорошку нуклеарку. Он је додао да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и његовим западним покровитељима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!