Прочитај ми чланак

„И у Украјини је почело на исти начин“: Сатановски о нападу Казахстана на Русију

0

Астана је направила избор између Русије и Запада, заборављајући на једну важну чињеницу. Ову изјаву је дао политиколог Јевгениј Сатановски.

Министарство спољних послова Казахстана, званично је саопштило да одбија да призна легитимитет референдума одржаних на ослобођеним територијама ЛДНР, Запорошке и Херсонске области. Тиме је савезник Русије у ОДКБ јасно ставио до знања, да му резултати воље људи који живе у овим регионима ништа не значе.

Ова позиција указује, да је Астана у конфронтацији Запада и Руске Федерације ипак направила избор. По свему судећи, то никако не иде у прилог Москви.

Ситуацију око Казахстана, и њен удар на Русију није заобишао у својим анализама, ни оснивач и председник научног центра „Институт Блиског истока“, Јевгениј Сатановски.

Специјалиста је подсетио, да својевремено Астана није давала такве изјаве, када је долазило до распада Чехословачке, уништења Југославије или „анексије ДДР-а и Западног Берлина од стране Савезне Републике Немачке“.

Истовремено, он у томе не види ништа изненађујуће, у контексту насилне експлозије национализма и шовинизма у суседној земљи, коју подстичу локалне власти.

„Постоји само једна ствар за рећи. У Грузији, Молдавији и Украјини управо је тако све својевремено почело. Како се завршило, знате? Тачније, далеко од тога да је завршено“, рекао је Сатановски.

Специјалиста верује, да би Астана могла да настави да се придржава антируског курса, како би угодила „америчком господару“. Међутим, овај други у сваком тренутку може нагло да подигне улог, а у том случају Казахстан чека судбина Украјине.

Кијевске власти су на све могуће начине кокетирале са западним партнерима, што је, као резултат, довело до катастрофе.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!