Прочитај ми чланак

И Британци се спремају за велики штрајк: Више од 100.00 људи блокира земљу

0

Више од 100.000 британских државних и јавних службеника придружиће се још једном свеопштем штрајку 28. априла, захтевајући од владе веће плате и пензије, услове отпуштања и сигурност посла, саопштио је Синдикат јавних и комерцијалних служби (ПЦС), преноси ББЦ.

Синдикат ПЦС-а је саопштио да су његови чланови гласали да се предузму мере за повећање притиска на владу и да „не одустају“.

„Министри треба да реше спор тако што ће ставити новац на сто. Знамо да су штрајкови већ изазвали озбиљне поремећаје. Нове обуставе рада и још један национални дан акције ће јачати притисак на владу која одбија да слуша“, изјавио је генерални секретар ПЦС Марк Сервотка.

Влада је раније саопштила да захтеви синдиката коштају „неприуштивих 2,4 милијарде фунти“. Чланови синдиката, којима је понуђено повећање од 2 до 3 одсто, последњи пут су штрајковали раније овог месеца.

Хиљаде државних службеника организовали су серију штрајкова, укључујући железничаре, лекаре и наставнике, тражећи раст плата, како би се изборили са кризом трошкова живота.

Синдикат ПЦС-а представља стотине хиљада радника у владиним одељењима, као и у организацијама као што су Офстед, Агенција за поморску и обалску стражу и граничне снаге.