Прочитај ми чланак

Хрватски Јутарњи лист се забринуо: Шта Путин спрема Вучићу?

0

– У интересу Русије је да изазове сукобе у нашем региону и она вредно ради на томе. Свака консолидација, смиривање и јасно везивање за евроатлантске институције противни су руским интересима. Ако Србија направи заокрет и прихвати француско-немачки план за Косово, уследиће брутални руски притисак и казна, јер би то био увод у удаљавање Србије од Русије, каже Јелица Минић, председница Европског покрета Србије, о реакција која ће уследити из Москве према Србији и Александру Вучићу.

Независна руска политиколошкиња Наталија Ишченко изјавила је за ТВ Настојашћеје време, која емитује програм из Прага, да ће, уколико Вучић прихвати западни план, Русија сигурно променити политику према Србији.

Ишченко је уверена да ће се у том случају Русија „сигурно мешати у унутрашње ствари Србије и уз помоћ свог народа у Србији покушати да уздрма тамошњу политичку сцену”.

– Ако Русија успе да покрене радикалне снаге које има под својом контролом, Србију чекају тешка времена и она ће запасти у нестабилност која ће ићи наруку Москви – сматра Ишченко, пише Јутарњи лист.

Руски медији доста пажње посвећују и „могућем Вучићевом попуштању пред уценама колективног Запада“, како пише прорежимски високотиражни Московски комсомол (МК).

Србија пролази кроз најтеже тренутке у својој историји, али Србија, упркос великом притиску Запада, не уводи санкције Русији и одржава контакте са Москвом“, каже МК.

Руска политиколошкиња Полина Соколова истакла је за исти лист да је већина становништва у Србији „проруски оријентисана и да је само мали део на страни Запада и против Русије“ и, сматра она, Вучић је тога свестан и узеће је у обзир приликом одлучивања о прихватању немачко-француског плана за Косово.

Она сматра да Вучићева претња да ће поднети оставку „у овом тренутку није реална” и да ће то „учинити” тек када буде донео одлуку о Косову, а да ће „његов наследник наставити да спроводи своју политичку линију”.

Осим тога, Соколова сматра да је Вучић „најпрозападнији политичар којег Срби могу да изаберу на изборима”.

– Од њега тешко да можемо очекивати већег прозападног политичара – уверена је Соколова.

Међутим, Руси захтевају да се Вучић јасније изјашњава, а не да стално, како мисле, „дискутује између Русије и Запада“.

Портал Балканист наводи да је Вучић пред дилемом – или европска перспектива или братство са Русијом и да Вучић мора добро да размисли пре него што „сече“.

Прорежимски балканолог Наталија Гускова уверена је да „Вучић није спреман да прихвати понуђени западни план”. Међутим, она Вучићу тиме више шаље поруку него што је сигурна да неће попустити.

С друге стране, Соколова више није толико сигурна у Вучићеву лојалност, јер каже да се он очајнички опире увођењу санкција Русији, али је „питање колико ће још моћи да издржи”.

Она сматра да је Вучић свестан ситуације, али упозорава да је „у последње време оклевао“, али да због подршке јавности савезу са Русијом разуме да би спровођењем немачко-француског плана морао да да горе на Косово, а то би имало последице.

Јелица Минић наводи да је Вучић у ситуацији да му је све теже балансирати између притисака са Запада и из Русије.

Минић поготово плаше „руске ултрадесничарске скупине, попут Вагнера или Ноћних вукова, који отворено и неприкривено дјелују у Србији“.

– Посебно застрашује Руски царски покрет, чија је терористичка мрежа разбијена широм Еуропе и обучена је за бруталне смртоносне акције. У маси руских емиграната од њих 150.000 који данас живе у Србији и чији ће се број повећавати како одмиче рат у Украјини, доминира антиратна и антипутиновска млада образована популација која се у складу са својим стајалиштима почиње организирати и дјеловати јавно. Зато су изложени потенцијалном терору најмрачнијих руских структура, као и грађани и скупине у Србији који их подржавају – упозорава Јелица Минић.