Прочитај ми чланак

Хрватски историчар Горан Шарић: Руси ће кренути у јуриш на Кијев!

0

Хрватски историчар Горан Шарић изјавио је да очекује руску офанзиву у Украјини.

– Нисам експерт за војна питања. Онолико колико лаички могу да видим, чини се да је Русија невољно ушла у овај сукоб и да је он изнуђен од стране Запада. Циљ је био потпуно кидања веза, пре свега економских и енергетских између ЕУ и Русије, и окретање Европљана америчким енергентима којима се никад у нормалним околностима не би окренули из једноставног разлога – скупљи су од руских.

Можда никад нећемо знати који су били изворни планови Русије, али стиче се утисак да је Кремљ очекивао рушење Зеленског од стране оног дела украјинске војске који НАТО није заврбовао и индоктринирао. Када до тога није дошло, прешли су на резервни план – пресецање Украјине.

Ни тај план није реализован, да ли због корупције у руској војсци, па чак и издаје, да ли због војне, логистичке и обавештајне помоћи које преко 40 земаља пружа режиму у Кијеву, да ли због ниске мотивације руских војника који једноставно не желе да украјински народ страда… или су можда сви ти фактори определили ток рата…

Следећи потез Русије може бити само велика офанзива, а питање почетка офанзиве је питање повољних временских услова. Кад се они остваре, Руси ће кренути на Кијев, али и целом ширином фронта на ово што је од украјинске војске остало, на стране плаћенике Пољаке, Румуније и све остале знане и незнане који ратују под заставом Украјине – казао је Горан Шарић, додајући да када неко ратује са Русијом, то је као да неко ратује са ванземаљцима.