Прочитај ми чланак

Хрвати у БиХ покрећу иницијативу: Јерусалим признати као главни град Израела

0

Хрватски народни сабор ће покренути службену иницијативу да Босна и Херцеговина призна Јерусалим као главни град државе Израел, јавио је Хрватски Медијски Сервис позивајући се на добро обавештене изворе из ХНС-у.

Уколико ова иницијатива не буде усвојена у државним институцијама ХНС ће самостално, својом декларацијом Јерусалим признати као главни град Израела, сазнаје Хрватски медијски сервис
Ова иницијатива се, како преноси сарајевска Н1 тв., најављује након што је израелска Амбасада за БиХ са седиштем у Тирани у службеном документу подржала хрватски предлог измена Изборног закона БиХ.

„То је минимум који можемо учинити како би смо се захвалили нашим пријатељима у Израелу за директну подршку коју су дали настојањима демократских снага у БиХ да сваки народ или заједница без обзира на своју бројност има право да самостално одлучи ко ће бити њихови легитимни представници“, рекао је саговорник ХМС-а из ХНС-а.

Иницијатива ће, наводи се, бити прослеђена у надлежне државне институције.

„Свесни смо да ће се бошњачка политика овоме супротставити с обзиром на подршку коју даје палестинској страни и с обзиром на данашњу увредљиву изјаву Бакира Изетбеговића о Израелу, али мислим да је то наша морална обвеза. Претпостављам да би српска политика требало да подржи овај наш предлог“, рекао је неименовани извор из ХНС-а.

Додају да “ова иницијатива није усмерена ни против кога него је израз признавања богатства различитости које постоје у Израелу без обзира да ли је реч о Јеврејима, муслиманима или хришћанима”.