Прочитај ми чланак

ХРВАТ ИЗ УКРАЈИНЕ: Почела масовна мобилизација, зауставила нас војна полиција!

0

Денис Иванчић, Хрват који живи и ради у украјинском граду Ивано - Франкивску и који је веома вероватно један од малобројних преосталих Хрвата у Украјини, за Слободну Далмацију изјавио је да је у тој земљи почела масовна мобилизација.

„Огроман број полиције и војних патрола заустављају мушкарце на улицама, у тржним центрима, на бензинским пумпама.. Легитимишу и уручују позиве за мобилизацију. Данас сам се возио таксијем, зауставила нас је војна полиција и возачу су уручили позив за мобилизацију. У центру града данас готово и нема мушкараца, шетају само жене. Био сам и у ресторану у коме су седеле само жене, нигде није било мушкараца, казује за Слободну Далмацију Иванчић.

Између градова такође постоје пунктови на којима заустављају аутомобиле, контролишу путнике (мушкарце).

„Траже од њих документе и након тога им уручују позив за мобилизацију на који  се морају одазвати у року од 24 часа, односно сутрадан, каже Иванчић.

Иначе, Белорусија и Русија су преместиле батаљоне у своје пограничне области.

Постоје назнаке да ће кренути нова руска офанзива ускоро, чим се блатњава земља замрзне и маневар великих размера постане могућ, а то доказује и масовна мобилизација свих мушкараца у Украјини.