Прочитај ми чланак

Хришћани постали мањина у Великој Британији откривају резултати пописа из 2021.

0

Енглеска и Велс више нису већинско хришћанске нације, открио је попис становништва из 2021. Подаци објављени у уторак показују да се само 46,2% Британаца сада изјашњава као хришћани, што је пад са 59,3% у 2011. Укупан број хришћана се смањио са 33,3 милиона на 27,5 милиона током протекле деценије.

У исто време, све друге верске групе су порасле у величини, посебно „ атеисти “. Док је само 25,2% становника тврдило да нису религиозни у 2011. години, тај проценат је до прошле године порастао на 37,2%, што представља повећање од 8,1 милион људи.

Муслимани су забележили следећи највећи раст, скочивши са 4,9% становништва на 6,5%, док је удео хиндуистичких становника порастао са 1,5% на 1,7%, што је први пут премашило милион. Сикхи, будисти и Јевреји су приметили скромнији напредак, као и они који су своју религију навели као „ другу “, иако је знатно мање испитаника одбило да одговори 2021. него 2011. (7,1% према 6%).

Неки су најавили демографску промену као знак напретка и позвали владу да покуша да одржи корак. „ Тренутни статус кво, у који је Енглеска црква дубоко усађена у држави УК, је неправедан и недемократски – и изгледа све апсурдније и неодрживо “, рекао је за Гардијан извршни директор Националног секуларног друштва Стивен Еванс.

Али неке хришћанске вође су тумачиле њихову опадајућу популарност као знак да једноставно морају да раде више. Надбискуп Јорка Стивен Котрел рекао је да нам попис „ поставља изазов не само да верујемо да ће Бог изградити своје краљевство на Земљи, већ и да одиграмо своју улогу у причању о Христу. ”

Док се огромна већина – 81,7% – становника Енглеске и Велса идентификује као „ белци “ на попису из 2021. године, та бројка је такође опала током протекле деценије, са 86% у 2011. Следећа највећа група, азијски Британци, је доживела повећање заступљености са 7,5% на 9,3%, док су они који се идентификују као неки облик црнаца или Африканаца порасли са 1,8% на 2,5%. Мањинске етничке групе остају углавном концентрисане у градовима, чинећи више од половине становништва Лестера, Лутона и Бирмингема и нешто мање од две трећине становника Лондона.

Национална самоперцепција се такође приметно променила у последњој деценији. Док је само 19,1% становника идентификовано као „ само Британци “ 2011. године, тај број је порастао на 54,8% до 2021. године, углавном на рачун идентитета „ само Енглези “, који је пао са 57,7% на 14,9% у истом периоду.