Прочитај ми чланак

ХОЛАНДСКА ПОЛИЦИЈА ПУЦАЛА НА ФАРМЕРЕ: Бојевом муницијом гађали дечака… (ВИДЕО)

0

ХОЛАНДСКА полиција је запуцала на сељаке и фармере који протестују због државних регулација којима се ограничава употреба ђубрива и покушаја да се драстично смањи број грла стоке.

Протести су се интензивирали последњих мјесец дана, али су само наставак великих демонстрација које су почеле још 2019.

Пољопривредници тракторима блокирају ауто-путеве, супермаркете и затварају улазе у градове, па чак и на аеродроме.

Ситуација је ескалирала када је полиција на демонстранте запуцала бојевом муницијом.

Осим закона који ће довести до тога да морају драстично смањити број грла стоке, пољопривредници као разлог протеста наводе недостатак поштовања друштва према њима и раст државних регулација пољопривредног сектора, за које лобирају странка зелених „ГроенЛинкс“ и социјал-либерална странка „Демократс 66“.

У раним јутарњим сатима 6. јула је ситуација ескалирала након што је полиција бојевом муницијом запуцала по трактору којим је управљао шеснаестогодишњак.

Према извештају полиције, он је трактором покушао да пробије блокаду на путу А32 близу града Херенвен. У инциденту нико није повређен.

Пољопривредници из организације „Одбрамбене снаге пољопривредника“ су се тракторима довезли до полицијске станице и захтевали ослобођење шеснаестогодишњака.

Он и још двојица мушкараца су ухапшени због покушаја убиства полицајаца, али јавни тужилац још није одлучио хоће ли бити подигнута оптужница.

За одмазду су фармери запалили бале сена на путу А12 на улазу у град Зетермер. 7. јула је полиција ухапсила 19 фармера који су данима окупирали дистрибуцијски центар близу Роттердама. Деветорица су била малолетници.

Склоњено је 12 трактора, али полиција тврди да их није запленила и њихови власници их могу преузети.