Прочитај ми чланак

Ходаковски: Украјинци са 30 оклопних возила покушавају пробој и лево од Угљедара

0

УКРАЈИНСКИ војни врх је једном ногом делимично закорачио у месецима обећавану и најављивани контраофанзиву.

Јуче је ограниченим снагама нападао на широком фронту. Чини то и данас. Са намером да у руској одбрани нађу слабо место (или места).

Фото: Принтскрин

Иза тих снага су биле у приправности ударне механизоване групе.

На месту где су дан раније успели да продру до 350 метара, Украјинци данас атакују још већим снагама. Упркос томе што су дан раније изгубили и десетак америчких тешких оклопних аутомобила MaxxPro, оклопних транспортера М113 и борбених возила „Хамви“.

Нападају и према Авдејевки са амбицијом да поврате позиције које су протеклих недеља изгубили јужно и северно од тог града од којег су од 2014-те правили тврђаву. А суштински: покушавају да не дозволе да Руси затворе обруча око Авдејевке коју би у том случају чекала судбина Бахмута.

Нападају и северно и јужно од Бахмута (Артјомовска).

Први напад је почео у зору и био је одбијен, а други јутрос нешто после 10 сати.

Оба су усмерена према Соледару и висовима јужно од Бахмута, посебно према Курдјумовки.

Заменик начелника Руске гарде за Доњецку Републику » Александар Ходаковски изјавио је и да Украјинци нападају „лево од Угљедара“ према Златној Њиви и Новодоњецком. Са два батаљона и 30-десетак тенкова и других оклопних возила.

Борба је у токум, а Украјинци користе и немачке тенкове „Леопард“.

Почеле су и позиционе окршаји југоисточно од Запорожја.

Војни аналитичар Јуриј Подољака процењује да ће кијевски режим наредних дана на запорошком и јужнодоњецком фронту нападати са много већим снагама. А да ће борбама око Бахмута и упадим у руску Белгородску област одвлачити са основног фронта руске снаге.

Други руски зналац „украјинског фронта“ – Михаил Онуфриенко – наводи да се јединице које држе фронт између Дњепра и Марјинке налазе под непосредном контролом команданта целе специјалне операције генерала армије Валерија Герасимова који је истовремено и начелник руског Генералштаба.

Онуфриенко прогнозира: „Непријатељ ће у наредних месец дана у борбу уводити додатне снаге јер тренутно користи само две од 12 бригада формираних за контраофанзиву коју је Кијев обећао Западу“.