Прочитај ми чланак

ХИТ! Британцима ће бити плаћено уколико буду мање користили веш машину

0

Национална мрежа Велике Британије понудиће попусте потрошачима који избегавају да користе уређаје попут машина за прање веша, шпорета и конзола за игре током вечери, известило је неколико медија у понедељак.

Упркос томе што долази у време растућих рачуна и претње нестанка струје, служба инсистира да се „не ради о рационализацији“.

Шема ће омогућити домаћинствима са паметним бројилима до 6 фунти (7 долара) по киловат сату да оставе искључене ове уређаје између 17 и 20 сати, пренео је Експрес . Просечна машина за прање веша користи између 400 и 1.400 вати енергије на сат, што значи да би машина од 1.000 вати која ради сат времена користила 1 кВх, што би свом власнику вероватно дало право на рабат од 6 фунти.

Национална мрежа, која управља електричном инфраструктуром у Великој Британији, откриће додатне детаље о шеми у наредним недељама. Према извештајима, они желе да шема буде на снази до октобра, када је постављено да се горња граница цене енергије поново укине, потенцијално повећавајући годишње рачуне до 3.576 фунти.

Даља повећања горње границе цена могла би довести рачуне до 6.000 фунти (скоро 7.100 долара) до априла 2023.

У комбинацији са стопом инфлације за коју се предвиђа да ће достићи 18 одсто следеће године, британска енергетска криза могла би довести до тога да милиони људи неће моћи да приуште ни храну ни грејање, упозорио је у суботу градоначелник Лондона Садик Кан.

Ипак, портпарол Натионал Грид-а рекао је за Екпресс да се схема рабата „дефинитивно не односи на људе који седе у мраку или добровољно желе да им буде хладно. Ради се о прању у друго доба дана”

Када је план први пут објављен раније овог лета, енергетска корпорација је испричала сличну причу, уверавајући ББЦ да се „не ради о рационализацији енергије“.

Без обзира на то, британски званичници се наводно припремају за „разуман најгори сценарио“ у којем би снабдевање гасом и струјом могло бити прекинуто у јануару.

Док су цене хране и енергије стално расле откако је крај корона хистерије довео до пораста потражње, цене горива су посебно порасле у месецима након што је Велика Британија добровољно прекинула увоз руске нафте и гаса као одговор на војну операцију Москве у Украјини.