Прочитај ми чланак

Хиперсоничне ракете „Кинжал“: 33 пута јаче од „Дебелог човека“ баченог на Хирошиму

0

Руско министарство одбране саопштило да је руска војска хиперсоничним оружјем "Кинжал" уништила велико украјинско подземно складиште за ракете и муницију.

Руско министарство одбране саопштило је да је руска војска хиперсоничним оружјем „Кинжал“ уништила велико украјинско подземно складиште за ракете и муницију за авионе у региону Ивано-Франкијевск, јавља Ројтерс позивајући се на новинску агенцију Интерфакс.

Министарство је такође саопштило да је уништен украјински војни радио и извиђачки центри у близини Одесе обалским ракетним системом.

– Авијациони ракетни комплекс „Кинжал“ са хиперсоничним аеробалистичким ракетама уништио је велико подземно складиште ракета и авијационе муниције украјинских снага у селу Дељатин – изјавио је данас портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков.

Ово је пет чињеница о оружју „Кинжал“ које је коришћено у удару на подземно складиште ракета:

– Кинжал је хиперсонична ракета која се лансира из ваздуха са дометом од 1.500 до 2.000 км. Може да носи нуклеарни терет од 480 кг. 33 пута је јача од бомбе „Дебелог човека“ баченог на Хирошиму, тврде извештаји.

– Руски председник Владимир Путин наводно је представио „Кинжал“ (бодеж) у марту 2018. Стручњаци верују да је концепт „Кинжала“ морао произац́и из балистичке ракете кратког домета Искандер-М.

– Након лансирања, „Кинжал“ има убрзање од 4.900 км на сат и може достиц́и брзину од 12.350 км на сат.

– Претпоставља се да „Кинжал“ има способност да нанесе „дубоки ударац“.

– Путин је назвао „Кинжал“ идеалним оружјем“ које лети десет пута вец́ом брзином од звука и може да савлада системе противваздушне одбране“.

Објављен је и снимак на којем се наводно види употреба овог оружја на Украјину.

Хиперсонично оружје

Хиперсонични пројектил је пројектил који путује брже од 5 маха, или 6173 километара на сат. То значи да те ракете могу да достигну брзину пет пута већу од брзине звука, или више од километар и по у секунди.

Ипак, како стручњаци објашњавају, у војној терминологији хиперсонична ракета није свака ракета која иде том брзином, већ је термин резервисан за пројектиле којима се може маневрисати пре него што погоде циљ и које не иду једноставном путањом.

Због њихових маневарских способности, хиперсоничне ракете је теже пратити и уништити. Оне често почињу да се спуштају на нижим висинама од других балистичких пројектила, што им може омогућити да лете испод зона које покривају радарски системи.

Даље, наводи се и како постоје два главна типа хиперсоничних пројектила – хиперсоничне крстарец́е ракете и хиперсонична клизна возила. Хиперсоничне крстарец́е ракете покрец́у се помоц́у млазног мотора велике брзине, а не гравитационих сила које користе традиционалније балистичке ракете. Хиперсонична клизна возила се лансирају високо и покрец́у назад кроз Земљину атмосферу. Клизно возило пролази атмосфером на надморској висини између 40 и 100 км и стиже на одредиште користец́и аеродинамичке силе.

Почетком фебруара, медији су пренели да развој хиперсоничних ракета у Кини и Русији подвлачи изазове у напорима САД да модернизују своју војску новом генерацијом оружја, преноси Радио слободна Европа (РСЕ) писање светских медија који указују да је америчка војска имала предност у развоју програма хиперсоничног оружја, али да сада заостаје за својим ривалима.