Прочитај ми чланак

Херсонска област неће се вратити под контролу Украјине, прелази на коришћење рубље

0

Повратак ослобођене од украјинских неонациста Херсонске области под контролу Украјине је искључен, изјавио је заменик председника војно-цивилне администрације овог региона Кирил Стремоусов.

„Питање враћања Херсонске области назад у нацистичку Украјину не долази у обзир. То је немогуће. Херсонска област ће се економски развијати. Кијев више неће моћи нашем крају да намеће своју ружну нацистичку политику, усмерену на уништавање људи и њихов идентитет“, рекао је Стремоусов.

Према његовим речима, „будућност Херсонске области је обећавајућа и без икаквих страхова“.

„Сада се на становнике ове области врши украјинска информациона пропаганда да се наводно спрема ослобађање Херсона, али то је лажна информација“, истакао је он.

Према његовим речима, сада је, пре свега, задатак обнављање привреде региона.

„Не планирају се никакви референдуми. Украјински пропагандисти шире лажне информације о стварању Херсонске Народне Републике како би застрашили локално становништво. Херсонска област ће се развијати и претворити у просперитетну земљу у којој неће бити места за идеологију украјинског нацизма“, нагласио је Стремоусов.

Прелазак на рубљу

Политичар је навео да ће Херсонска област прећи на плаћање у рубљама од 1. маја.
Према његовим речима, прелазни период ће трајати до четири месеца, а за то време ће у региону циркулисати и рубља и гривна.

„Затим ћемо потпуно прећи на обрачуне у рубљама“, нагласио је Стремоусов.

Водоснабдевање Крима

Стремоусов је додао да ће испорука воде преко Севернокримског канала на Крим бити загарантована.

„Херсонска област је спремна и гарантовано ће обезбеђивати водоснабдевање Крима преко Севернокримског канала који су заједнички изградили наши дедови. Нећемо дозволити понављање водне блокаде Крима“, истакао је он.

Према његовим речима, већ је приведен један број локалних званичника и екстремиста који су наређивали и учествовали у блокади полуострва Крим.

Украјина је обезбеђивала око 85 одсто потреба Крима за пијаћом водом преко Севернокримског канала који креће из Дњепра. Међутим, после поновног уједињења Крима с Русијом, снабдевање републике водом преко канала једнострано је потпуно обустављено.

Канал је деблокиран након почетка специјалне војне операције. Вода је на полуострво почела да тече крајем фебруара. Проблем несташице воде на Криму, према речима власти, више није актуелан.

Руска војска је током специјалне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине преузела контролу над целом Херсонском области на југу земље и азовским делом Запорошке области. У регионима су формиране војно-цивилне управе, почело је емитовање руских ТВ канала и радија, као и обнављање трговинских веза са Кримом.