Прочитај ми чланак

Херш потврдио да Шолц крије доказе да су Американци уништили гасоводе Северни ток

0

Амерички истраживачки новинар, добитник Пулицерове награде Сејмур Херш потврдио је 22. марта московском дневном листу Известија аутентичност чланка о учешћу немачког канцелара Олафа Шолца у прикривању података о експлозијама на гасоводима Северни ток и Северни ток 2.

Потврдио је наводе новинара Јуџела Оздемира који је у турском листу Евренсел изнео тврдњу да Немачка крије доказе да су САД умешане у саботажу на гасоводима Северни ток и Северни ток 2.

Оценио је да није случајно што су се у немачким и америчким медијима истовремено појављивали извештаји да иза саботаже на гасоводима стоји „проукрајинска група“.

Портпаролка немачке владе Кристијане Хофман, управо у време пласирања тврдњи о наводном проукрајинском трагу у терористичком нападу на гасоводе Северни ток, рекла је да је Шолц задовољан напретком истраге.

The New York Times је 7. марта објавио да би проукрајинска група могла стајати иза експлозија на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2, пошто су Кијев и његови савезници имали најлогичнији потенцијални мотив за диверзију.

Истог дана су такве „сторије“ објавили су немачки ТВ канал АРД и лист Зеит.

Херш је „Известијама“ рекао да га је покушај Американаца да пребаце кривицу на Кијев прво изненадио, а потом и насмејао.

Он сматра да је још отворено питање да ли је Шолц унапред знао да ће гасоводи бити онеспособљени, али је уверен да немачки канцелар од јесени прикрива ту америчко-норвешку саботажу. Указује да су Џо Бајден и Шолц, пре неки дан у Белој кући 80 минута разговарали о Северним токовима и да зато није било ни саопштења о томе ни заједничке прес-конференције двојице лидера.

Херш је 8. фебруара објавио сопствену истрагу о експлозијама које су делимично уништиле три цевовода балтичких гасовода. За то је кривицу свалио на САД.

Навео је да су амерички рониоци поставили експлозив испод гасовода током НАТО вежбе Балтопс у Балтичком мору у јуну прошле године, а да су га Норвежани потом активирали.