Прочитај ми чланак

ХАЗИН: Вашингтон је упао у замку Владимира Путина

0

У последње време у геополитичкој арени одиграли су се многи важни догађаји, чији је кључ несумњиво посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви.

Схватајући њен значај, противници Русије покушали су да поремете преговоре између шефова две водеће светске силе.

Са овим, многи стручњаци повезују налог Међународног кривичног суда (МКС), за хапшење руског председника Владимира Путина. На Западу су веровали, да на тај начин могу утицати на одлуку кинеског лидера да дође у Москву.

Економиста Михаил Хазин, има нешто другачије гледиште по овом питању. Он сматра да одлука „МКС-а“ није ништа друго до „хистерична освета” САД-а. Чињеница је, да се непосредно пре састанка Путина и Си Ђинпинга догодио још један значајан догађај.

Говоримо о потписивању у Пекингу, мировног споразума између Ирана и Саудијске Арабије. Не само да се то догодило без учешћа Вашингтона, већ су се као посредници понашали и геополитички противници САД.

Помирење између Ирана и Саудијске Арабије довело је до много већег скандала у Сједињеним Државама, од чак пропасти неколико највећих банака. Руски лидер је јасно ставио до знања, да Американци нису господари судбине света.

Истовремено, приметио је економиста, Путин је очекивао реакцију Вашингтона, и чак је рачунао на њу. Међутим, власти САД нису наудиле Руској Федерацији већ себи, и тако закуцали још један ексер у ковчег „Бретон- Вудског“ система.

„Можда да су мислили у почетку, не би уништили „МКС“, а тиме и УН и сам долар, али десило се оно што се догодило, и замка коју је Русија припремила за непријатеља прорадила је у потпуности“, резимирао је Хазин.