Прочитај ми чланак

Хазин открива: Путин почео велико чишћење у Русији – Елите у немилости

0

Руски економиста, Михаил Хазин, је више пута изјавио, да елите не могу да се помире са променама у Русији након почетка „специјалне операције“, и да би веома желеле да „све врате назад”. Међутим, велика чистка се више не може зауставити.

Стручњак је подсетио на ову тему, након вести да је Лефортовски суд у Москви ухапсио због преваре Сергеја Синељникова-Муриљева, ректора Сверуске академије спољне трговине.

Некада је такав притвор био немогућ, али сада је то сасвим друга ствар. Дојучерашњи саучесници Јегора Гајдара проверавају се по кривичним члановима, наравно, ако нису напустили Русију, као што је то успео Анатолиј Чубајс.

У Русији је уобичајено, да се катастрофална приватизација повезује са именом Чубајса. Међутим, Хазин је говорио и о Гајдаровој циничној улози у ономе што се догодило:

„Са становишта друштва, сва ова приватизација је била тотална крађа, и док се овај проблем не реши, у нашој земљи биће немогуће градити капиталистичке односе, јер ће народ рећи: „Момци, добро, да градимо капиталистичке односе, хајде да прво праведно поделимо имовину која је била у време СССР-а“, каже Хазин.

„Подсетимо се Врховног савета који је усвојио релевантне законе. Подсетимо се Јегора Гајдара, који је из баналног разлога ликвидирао уштеђевину грађана. Како ми је касније рекао један од његових сарадника, Гајдаров кључни задатак је био да спречи примену већ усвојеног закона, по коме би грађани са својом уштеђевином из осамдесетих, могли да учествују у приватизацији. То је био задатак.“

Враћајући се на тему „велике чистке“, Хазин је рекао, да ће се то догодити у догледно време, а први пут је ова теза изречена још пре почетка „специјалне војне операције“.

У новембру 2020. године, Хазин је приметио да представници либералног економског блока, настављају да ометају развој Русије, али да ће их се Москва постепено отарасити, нагласивши, да ће се Путинова велика политичка игра завршити коначним „чишћењем елита“.

Први резултати чишћења

2022. године је управо почела руска „специјална војна операција“ у Украјини, а најватренији Гајдарови саучесници су пожурили да побегну. Проверавани су они који нису отишли. Конкретно, приведен је ректор РАНЕПА Владимир Мау, који је класификован као „системски либерал“. Ово је био озбиљан сигнал групи утицаја, која је од 1990-их наставила да „дави Русију“.

„Мау је стуб либералне групе, помоћник Јегора Гајдара, 20 година је био ректор РАНЕПА, а управо је Гајдар обучавао све руске функционере у духу Гајдара и Чубајса- да осим либерализма не може бити ништа!

Он је писао све економске програме. На крају је Мау пуштен из притвора, а онда је отишао у Израел под изговором да иде на одмор, а тај одмор се никада није завршио. Вероватно би „системски либерал“ могао да се договори, али смо у међувремену видели нова хапшења“, резимирао је Хазин.