Прочитај ми чланак

Хазин објаснио шта САД заиста спремају са плафонима цена

0

Није без разлога што САД гурају друге западне земље да предузму посебне мере у циљу успостављања такозваних плафона цена за разна добра и услуге.

Америчке власти се држе одређеног плана уз помоћ којег желе да успоставе нову економску реалност у међународној арени.

До овог закључка дошао је познати руски економиста Михаил Хазин. У интервјуу за Baltnews, он је детаљно говорио о правим разлозима за нова ограничења цена, а такође је објаснио шта су САД заиста спремале са „плафонима цена“.

Михаил Хазин је подсетио да су раније САД и друге западне земље одлучиле да поставе такозване горње границе цена за руске енергетске сировине.

Међутим, реч је о финансијском концепту великих размера који Вашингтон жели да наметне свим играчима у међународној арени. Американци, схватајући опасну економску ситуацију сопствене земље, покушавају да натерају цео свет да игра по новим правилима трговине.

Према мишљењу економисте, таква стратегија америчких власти, која има за циљ постављање „плафона цена” за већину добара и услуга, тешко да ће се развити у глобални тренд, јер би могла да се претвори у опасне преседане.

Међутим, тренутно су САД одлучиле да га уведу међу своје савезнике, претходно су га тестирале на Русији.

„Људи који доносе одлуке у САД покушавају да припреме америчко друштво за прелазак са слободног тржишта на потпуну контролу цена.

Русија нема никакве везе са овим случајем. Мислим да ово неће функционисати као систем, али ће на међународној сцени бити играча који су спремни да прате нова правила.

Међутим, са становишта светске економије, таква стратегија САД неће функционисати. Опклада се ставља управо на психолошки ефекат – притисак на потрошаче, као и партнере Вашингтона“, објаснио је стручњак.

Хазин је изразио уверење да ће покушаји САД да наметну своје услове на међународном економском тржишту највероватније бити само делимично успешни.

Западне земље већ постепено прихватају нове услове игре, о чему сведочи и одлука о усвајању ограничења цена нафте. Међутим, мало је вероватно да ће Вашингтон моћи да утиче на друге земље света.