Прочитај ми чланак

Харвардски професор: Западни лидери сеју оптимизам поводом Украјине, a крију…

0

ИЗА кулиса јавности мишљења западних политичара потпуно су супротна оптимизму којег су препуни њихови јавни наступи поводом шанси Украјине у конфликту са Русијом – оценио је професор међународних односа на Харвардском универзитету Стивен Волт.

У чланку који је написао за Foreign Policy, додао је:

«У Минхену су сви говорили о победи, али су ти оратори у приватним разговорима били много мрачнији».

Волт наводи да многи политичари на Западу прилично песимистично гледају на на укрјаински конфликт јер и не очекују да ће се скоро завршити и сумњају да Кијев може „деокупирати источне територије и Крим“.

«Све жешће инсистирање на испорукама Украјини све смртоноснијег наоружања, тенкова, артиљерије, тактичких ракетних система и ловаца, вероватно су плод схватања да је Кијев у горем положају него што преносе кедији (на Западу)“.

Волт овоме додаје опаску да на Западу демонстрацијама оптимизма подржавају морални дух својих друштава. И упозорава:

„Обећавајући холивудски хепиенд Украјини, западни лидери могу ће се наћи незгодном положају ако такав крај изостане. Јер, ако и у фебруару 2024-те конфликт и даље буде у гадном ћорсокаку Бајден ће се наћи под притиском или да чини још више за Украјину или да тражи другу стратегију. С обзиром на његова обећања, све осим потпуне победе – за њега ће бити фијаско“.

Лондонски Financial Times објавио је да у ЕУ расту страховања да све нове и нове испоруке оружја Кијеву само онемогућавају почетак мировних преговора са Москвом.