Прочитај ми чланак

Хаос у Хондурасу, убијено 48 људи: Банде упале у женски затвор, жртве избодене и..

0

Број погинулих у нередима у женском затвору северозападно од главног града Хондураса Тегусигалпе порастао је данас на 48, саопштило је државно тужилаштво.

Како је раније саопштено, већина жртава је изгорела, док су остали избодени на смрт или погођени из ватреног оружја, преноси Ројтерс.

Иза нереда који су избили у женском затвору у граду Тамара, око 50 километара северозападно од Тегусигалпе, стоје уличне банде.

Заменица министра безбедности у влади Хондураса и председница Контролног тела Националног затворског института Јулиса Вилануева, прогласила је ванредно стање и упозорила да неће толерисати вандалске акте или неправилности у овом затвору, пренео је раније Ројтерс.

Портпарол полиције је рекао да надлежне службе раде на идентификацији тела. Како наводи АП, затворенице су се недељама жалиле да су их малтретирали чланови банде.

Председница Сиомара Кастро рекла је да су нападе испланирале уличне банде, уз знање неких чувара. Она је обећала да ће предузети „драстичне мере“, али није објаснила како су чланице банде Барио18 успеле да дођу до оружја и мачета у затвора, или да се слободно крећу из једног затворског блока у други и побију затворенице.