Прочитај ми чланак

Хаос у Еквадору! Тамошњи народ у борби против ММФ-а

0

Председник Еквадора Гиљермо Ласо требало би да буде мање фокусиран на праћење политике Међународног монетарног фонда (ММФ) ако жели да реши економске и социјалне проблеме са којима његов народ свакодневно живи, изјавио је данас вођа протеста и председник Конфедерације аутохтоних народа Еквадора Леонидас Иза.

CONAIE највећа организација еквадорских Индијанаца, покренула је протесте у понедељак, а демонстранти су блокирали путеве широм земље, протестујући против социјалне и економске политике председника те земље.

Демонстранти захтевају замрзавање цена бензина, заустављање даљих рударских и нафтних пројеката и да влада да више времена малим пољопривредницима да плате своје банкарске кредите, наводи Ројтерс.

Иза је у интервјуу Ројтерсу навео да демонстранти верују да влада исувише доследно прати сценарио који јој је наметнуо ММФ и да тиме погоршава економску ситуацију у Еквадору, земљи чија је привреда претрпела велике губитке због епидемије ковида-19.

Аранжман Еквадора са ММФ-ом вредан је 6,5 милијарди долара, а еквадорска влада се обавезала на повећање пореза, елиминисање субвенција и већу економску помоћ угроженим секторима.

Председник Ласо је позвао на дијалог, истовремено запретивши да ће полиција силом сузбити протесте, а Иза тврди да ће се протести наставити све док Ласо не одговори на захтеве демонстраната, наводи британска агенција.