Прочитај ми чланак

Хаос у Бриселу: Генерални штрајк државних службеника због кризе!

0

Десетине хиљада демонстраната изашло је данас на улице Брисела у знак протеста због раста трошкова живота и ЕУ политике, a запослени у Јавним предузећима су обуставили рад што је потпуно паралисало комплетан јавни превоз (друмски, железнички и авио) и жестоко уздрмало Самит Европске уније (ЕУ) који је у току.

Генерални штрајк и демонстрације су организовали синдикати који заступају раднике у државним и јавним службама, тражећи боље плате и услове рада како инфлација расте широм Европе, извештава Ројтерс.
 
Цене гаса и струје су скочиле драстично последњих месеци. Укупна инфлација у Белгији износила је 10,63 посто у новембру, док је потрошачка инфлација у целој еврозони била око 10 процената.
 
Народ и запослени, осим већих плата, траже и хитно смањење цена енергената и заустављање економске пропасти државе и становника Белгије због ЕУ политике.
 

Ово је трећи генерални штрајк запослених у Јавном сектору од септембра. Бриселски аеродром је саопштио да у знак протеста отказује летове, док је локална полиција саопштила да је саобраћај прекинут.
 
Тотална блокада Брисела је трајала сатима, протекла је мирно (полиција је такође протестовала, није тукла свој народ), а властима је поручено да ће радикализовати генерални штрајк ако буду игнорисали њихове захтеве.