Прочитај ми чланак

ХАОС КОД ТРИПОЛИЈА: Преузета контрола над аеродромом, борбе у три предграђа!

0

У близини Триполија избили су нови сукоби између провладиних и побуњеничких снага са истока Либије, које преводи командант Калифа Хафтар.

Како наводи БиБиЦи, позивајући се на извештаје са терена, сукоби између Хафтарових и провладних снага воде се у три предрађа на југу Триполија, где је седиште међународно признате владе.

Снаге УН у престоници земље су у повишеном стању приправности.

Међународно непризната Либијска национална армија (ЛНА) саопштила је да је преузела контролу над аеродромом у предграђу престонице Триполија.

Ахмед Мисмари, портпарол снага лојалних лидеру међународно непризнате администрације Калифе Хафтара, рекао је и да су припадници ЛНА преузели контроилу над два града у близини Триполија – Тархуаном и Азизијом, преноси Ројтерс.

Мисмари је навео и да је пет припадника ЛНА погинуло у борбама са снагама лојалним премијеру Фајезу Серају, кога признаје међународна заједница.

Како је јавио АП, снаге премијера Сераја јуче су саопштиле да су заробиле 100 војника лојалних Хафтару и да планирају да изврше ваздушни удар на његове положаје.

АП наводи да је до ескалације насиља дошло када су снаге ЛНА лојалне Хафтару кренуле у офанзиву ка западу Либије.

Хафтар је своје снаге довео до Триполија, који контолише Председнички савет и влада националног јединства на челу са премијером Саједом.

Снаге под контролом Саједа имају подршку САД.

Хифтерова војска је навела да су њени војници заузели и област Вади ел-Рабеја, јужно од Триполија, усред сукоба с ривалским формацијама, наводи Асошиејтед прес.

Главни аеродром у Триполију није у функцији од 2014. године када је његов већи део уништен у борбама. Међународно призната влада у Триполију, формације које је подржавају и Уједињене нације за сада нису коментарисали наводно заузимање аеродрома.

Дејства Хифтерових снага подстичу страховања од њиховог широког обрачуна са разним формацијама. Такав сукоб могао би да доведе до највећег таласа насиља од 2011. године, када је свргнут, а убрзо и убијен, дугогодишњи либијски лидер Моамер Гадафи.

У Либији после убиства Гадафија влада хаос, а земљом управљају две владе. Међународно признату владу у Триполију предводи Фајез ал Сараџ, док је Хифтер на челу друге, у Бенгазију.

Хифтерову војску чине официри и војници који су напустили редовну либијску војску за време Гадафија.