Прочитај ми чланак

Хамас изнео предлог: Прекид ватре од четири и по месеца у три фазе

0

Према предлогу Хамаса свака фаза би трајала по 45 дана, а како очекују, до краја треће фазе би требало да дође до договора о окончању рата

Хамас је изнео свој предлог о прекиду ватре у Гази који би трајао четири и по месеца и довео до окончања рата, као одговор на понуду коју су му прошле недеље пренели катарски и египатски посредници, уз подршку САД и Израела.

Хамас предлаже да се до прекида непријатељстава дође у три фазе, свака у трајању од 45 дана, према нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.

Према овом предлогу, Хамас пристаје на размену преосталих израелских талаца које је заробио 7. октобра, за Палестинце затворене у израелским затворима, очекује, обнову Појаса Газе, потпуно повлачење израелских снага, као и размену тела и посмртних остатака погинулих.

Сви израелски женски таоци, мушкарци млађи од 19 година, стари и болесни били би ослобођени током прве фазе, у замену за ослобађање палестинских жена и деце из израелских затвора.

Преостали мушкарци би били ослобођени током друге фазе, а размена тела преминулих у трећој фази.

Хамас очекује да ће се до краја треће фазе постићи договор о окончању рата.

У додатку предлога, Хамас је навео да тражи да се ослободи 1.500 затвореника, од којих трећину жели да изабере са листе Палестинаца којима је Израел изрекао доживотну казну затвора.

Примирје би, такође, омогућило повећање снабдевања храном и друге помоћи палестинским цивилима у Гази који се суочавају са глађу и несташицама основних залиха.

Државни секретар САД Ентони Блинкен стигао је протекле ноћи у Израел након састанка са лидерима посредника Катара и Египта, због до сада најозбиљнијег дипломатског напора усмереног на постизање продуженог примирја, наводи Ројтерс.

Претхосно је Хамас саопштио да је позитивно одговорио на међународни предлог о примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца из заробљеништва те милитантне групе, „како би се обезбедио потпуни прекид ватре“.

У саопштењу објављеном на Телеграм каналу Хамаса истиче се да је та група предлог прихватила „у позитивном духу“, да би се „обезбедио свеобухватан прекид ватре, окончала агресија, укинула опсада и разменили заробљеници“, пренела је „Ал Џазира“.

„Тиме би се завршила агресија на наш народ, осигурала би се помоћ, склоништа и реконструкција, укинула опсада Појаса Газе и постигла размена заробљеника“, додаје се.

Хамас је поручио и да цени улогу Египта и Катара, као и „свих земаља које желе да зауставе бруталну израелску агресију на палестински народ“.

Министарство здравља у Гази потврдило је да је до сада да је најмање 27.585 Палестинаца убијено у израелска војној кампањи, док се хиљаде људи налази испод рушевина зграда.