Прочитај ми чланак

Хакерски напади на онлајн гласање у Русији из САД, Немачке и Украјине

0

Руско Министарство за саобраћај и комуникације саопштило је да је јутрос забележено неколико напада на електронски систем за гласање за руску Думу али да су сви напади успешно одбијени.

Како се прецизира, ти напади извршени су са ај-пи адреса из САД, Немачке и Украјине.
Први напад регистрован је у 10.36 сати по московском времену са циљем да се блокира приступ сервису идентификације и аутентификације корисника.

„Ови напади су били планирани и организовани што и говори о намери да се смислено блокира рад сервиса са онлајн гласање“, наводи се у саопштењу Министарства.

Према речима заменика министра Олега Качанова, портал за онлајн гласање тренутно ради у пуном капацитету и техничких проблема више нема.

Истовремено, из Штаба за мониторинг избора тврде да је због тих напада дошло до одређених задржавања приликом онлајн гласања, али да су сви гласови успешно сачувани.
Подсетимо, ове године на изборима за Думу омогућено је и електронско гласање и то у седам региона – Москви, Севастопљу, Курској, Мурманској, Њижегородској, Јарославској и Ростовској области. Исто важи и за Русе на територији самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.