Прочитај ми чланак

Гуцатију и Харадинају продужен притвор за још два месеца

0

Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу поново су за још два месеца продужила притвор председнику и потпредседнику Удружења ратних ветерана тзв ОВК, Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају.

У одлуци судије за претходни поступак Николе Гијуа која је објављена на сајту Специјализованих већа, наводи се да и даље стоје разлози због којих им је притвор одређен, а то су опасност од бекства, опструкција поступака и понављање кривичних дела.

Судија сматра и да нису довољни ни додатни услови, које су оптужени предложили, да би били гаранције за отклањање наведених ризика.

Гуцати и Харадинај оптужени су за опструкцију поступака пред Специјализованим већима и обелодањивање идентитета сведока и налазе се у притвору у Хагу од хапшења крајем септембра прошле године.

Гуцати је пред судом негирао кривицу, док је Харадинај одбио да се уопште о њој изјасни јер, како не навео, не признаје тај суд.

Они су ухапшени у 25. септембра прошле године, а притвор им је већ два пута продужаван – због постоајања оправдане сумње да су застрашивали сведоке и ометали процесе пред Специјаизованим већима са седиштем у Хагу, као и због опасности да ће то наставити да чине уколико се нађу на слободи, затим због опасности од бекства и да ће поновити кривична дела.