ГРЦИ НА НОГАМА: Масовне демонстрације због миграната, јуре политичаре

0

Становници грчких острва која су најтеже погођена избегличком кризом у земљи протестовали су у центру Атине против планова владе о изградњи мреже кампова.

Званичници су отказали састанак који је био планиран за данас са владом и организовали демонстрације испред парламента, којима се придружило неколико стотина становника острва.

Лезбос, Самос и три друга острва у источном делу Егејског мора настоје да се изборе са претрпаним камповима за избеглице и мигрантима након пораста њиховог доласка из оближње Турске.

Грчка влада је почетком седмице најавила иницијативу за изградњу притворских објеката на пет острва, тврдећи да је тај корак од пресудног значаја за правилно организовање регистрације азиланата и депортацију миграната којима је ускраћена међународна заштита.

Међутим, острвске власти планирају да правно зауставе и блокирају изградњу на местима где се планирају нови кампови. Стратис Кителис, градоначелник главног града Лезбоса Митилина, рекао је да су протести започели након што влада није испунила обећање да драстично смањи број миграната на острву током зимских месеци.

„Не верујемо у њихова уверавања да ће све постојеће структуре бити затворене“, рекао је Кителис за АП.

„Људи на острвима… су отворили своје домове и пружили оно мало што су имали да помогну (избеглицама), али нажалост, због лоше политике ситуација је сада ван контроле“, рекао је он и додао да је Европа поставила зидове против њих и заробила имигранте и избеглице на њиховом острву.