Прочитај ми чланак

Градоначелник Њујорка уводи тоталну присмотру грађана: „Велики брат те ШТИТИ“

0

У Њујорку, политички, а не професионални разлози, изгледа да диктирају начин на који ће полиција поступати у борби против криминала, укључујући степен у којем ће то укључивати употребу инвазивне технологије.

А градоначелник Ерик Адамс мора да није прочитао књигу, јер је, у дистопијској форми, управо изјавио да је „Велики брат“ заправо добар момак.

Наиме, извештаји сугеришу да је градоначелник, који сада има годину дана на функцији, добро свестан како је град ушао у криминал – само током прошле године забележен је огроман пораст од 23,5 одсто.

Ово „безакоње“ је наводно настало као последица мера пандемије које су, између осталог, погоршале проблем бескућништва, анти-полицијских протеста и ерозије морала код снага реда и мира.

Сада Адамс, демократа, жели да задовољи и своје „умерене“ присталице бавећи се криминалом, и „вокере на левици“ који се противе свему што би могло да личи на подршку полицији, тако што ће удвостручити методе које су контроверзне као што су препознавање лица и камере за надзор.

Чини се да је градоначелник један од оних који верују да полиција одједном нема средстава за борбу против криминала, иако је то учинила пре него што је ова технологија постала доступна. И тако ће фокус његовог мандата убудуће бити на коришћењу „технике за прецизније идентификовање уобичајених кривичних образаца и развијање профила починилаца“, Политицо сумира тактику коју Адамс преферира.

Док је на томе, Адамс би такође желео да „Великом брату“ – симболу немилосрдног ауторитарног државног надзора – промени имиџ.

Имајући то на уму, оптужио је своје колеге политичаре да се плаше да „прихвате технологију“ и да уместо тога сматрају да је надзор заснован на технологији „као бабарога“ – што ће се многи сложити да јесте.

Али не Адамс.

„Изненађује ме колико нисмо прихватили технологију, а делом је то што се многи наши изабрани плаше. Било која технологија за коју мисле, ‘О, то је страшно, Велики брат те гледа’. Не, Велики брат те штити; Адамс је поделио своје мишљење са Политицом.

Две компаније које се помињу да покушавају да обезбеде NYPD технологију која ће одговарати градоначелниковим плановима су ShotSpotter и Evolv.

Групе за људска права посвећене насилном понашању полиције, као што је Пројекат надзора технологије надзора, критикују те планове као посебно штетне за мањине – али такође помињу да они могу негативно утицати на „сваки аспект неслагања“.