Прочитај ми чланак

Готово је – Запад је поражен: Европа тражи начин да Кијев потпише капитулацију

0

Русија сада може да се спрема на прославу дана победе над Украјином. Руси могу да се купају у кримском шампањцу, пише „Frankfurter algemajne cajtung“

Наде Запада у успех украјинске контраофанзиве нису биле оправдане, а у Бриселу су већ започеле дипломатске игре чији је циљ да се Украјина врати преговорима са Русијом“.

Европа сада размишља о сопственој безбедности, пошто су испоруке војне помоћи Украјини практично испразниле војна складишта широм ЕУ.

Да је украјинска противофанизва пропала, признаје и највиши војни врх у Кијеву. То је недавно признао и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, који је изјавио да је дошло до „застоја“ и да планирани продор до Црног мора није успео. Његове изјаве изазвале су прави шок у Украјини.

Док европски политичари и даље обећавају помоћ Кијеву „колико год буде било потребно“, западни војни стручњаци деле процену Залужног. На Западу више нико не говори о „стратешким офанзивама“, већ једино о одбрани.

Русија може да се припрема за прославу дана победе над Украјином

Несташица наоружања у Европи је последица деценијама дугог недовољног финансирања оружаних снага, што није могуће исправити преко ноћи. Ни Украјина више нема времена да развија сопствену војну производњу, као што је својевремено предлагао Залужни.

Русија сада може да се спрема на прославу дана победе над Украјином, наводи ФАЗ. „Руси могу да се купају у кримском шампањцу.“

Слабљење америчке подршке може бити још један разлог за славље. Више нико не верује у обећања шефа Беле куће Џозефа Бајдена. У америчком Конгресу не могу да се договоре о наставку помоћи Украјини, а Европљани у томе неће моћи да замене Американце. Уколико бивши председник Доналд Трамп победи на предстојећим изборима, то ће бити још један разлог за славље у Кремљу.

Из тих разлога, расте притисак на Кијев да започне преговоре са Москвом. Нико о томе још не говори јавно, али Европљани су већ почели са новом дипломатском игром, која треба да врати Кијев преговорима са Москвом.

Да би то урадио, Запад треба да створи одређене услове. Недавно је бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен предложио да Украјина уђе у Алијансу, али без дела територија.

Идеја да Кијев треба да уступи део својих територија је већ на столу. У Бриселу верују да ће Зеленски морати да прогута ову горку пилулу, закључује ФАЗ, уколико му буде обећана јасна перспектива за улазак Украјине у ЕУ.