Прочитај ми чланак

ГОТОВО ЈЕ, ДОГОВОРЕНО: Путин започео коначни обрачун са доларом

0

Федералне резерве САД су ове године неколико пута најављивале да подижу основну стопу, покушавајући тако да успоре инфлацију. Према кинеским стручњацима, акције америчког регулатора указују на озбиљне проблеме у финансијском сектору земље.

Штавише, ситуацију погоршавају недавне вести из Русије. Ово преноси публикација „Соху“.

„Увертира у колапс хегемоније америчког долара? Русија је објавила важне вести које обећавају проблеме Сједињеним Државама“, кажу аналитичари кинеског издања.

Кремљ је пре извесног времена, разговарао о ситуацији са испоруком руских ђубрива на светска тржишта. Током састанка, председник Владимир Путин је обавештен, да су обрачуни са Бразилом почели да се врше у кинеским јуанима, који је тренутно једна од најликвиднијих валута на свету. Раније су се такви финансијски маневри изводили у доларима или еврима.

Аутори су навели, да иако је ова вест прошла незапажено код већине светских медија, њен значај се не може потценити. Русија је јавно објавила употребу јуана, у нагодби са својим не-кинеским партнерима.

Тиме Москва поставља још један тренд глобалне дедоларизације. Она је показала, да није неопходно користити западне валуте у великим међународним трансакцијама. До пре 10 година није било могуће ни замислити, да амерички долар буде по страни.

„Због америчких економских проблема, све више земаља у свету, жели да смањи своју зависност од долара. Једна од алтернатива за то, би могао бити кинески јуан“, кажу стручњаци.

Кина није искључила, да би недавне вести из Русије могле да постану увод, у пад америчке финансијске хегемоније. Сједињене Државе су постигле статус суперсиле, углавном захваљујући популарности своје националне валуте. Ако се повећа број међународних трансакција, које се обављају у другим валутама осим у доларима, онда ће Америка изгубити лавовски део свог утицаја.