Прочитај ми чланак

Битка за земљу и воду: Повређено десетине демонстраната и полицајаца у Француској!

0

Хиљаде Француза је данас дошло у Сен Солин на западу земље да спречи приватног инвеститора да отме земљу и воду, како су рекли демонстранти. На њих је Макронов режим извео више од 3.000 до зуба наоружаних полицајаца, водене топове, гађали су их гранатама са сузавцем и пуцали на народ (не зна се чиме) возећи квадове.

Дошло је до жестоког обрачуна са полицијом, народ је запалио некиолико комбија бацајући на њих Молотовљеве коктеле.

У сукобу има десетине повређених еко активиста, међу њима су и животно угрожени.

Најмање 16 теже и тешко повређених полицајаца.

Макронова полиција је невероватно агресивна према свом народу, толико да су поступке бруталног пребијања мирних грађана (чак и старих бака и дека, малолетне деце) осудили Европска комисија и „Амнести Интернешнл“, хиљаде људи је похапшено, притворено и хитно процесуирано. Али, Французи не одустају од револуције и борбе за своја права.

Масовне демонстрације су сваког дана у готово свим градовима широм земље, а од 16. марта трају 24-часовни протести и блокаде Јавних предузећа, аутопутева, пруга, лука, школа и факултета, рафинерија, складишта горива…, које блокирају запослени на буџету који су у Генералном штрајку уз народ.

Све генерације су тренутно у активној побуни против Макроновог режима, млади излазе увече на улице градова и често се читаву ноћ туку са полицијом, а пензионери,  средовечни, инвалиди, мајке са децом, преко дана праве блокаде и протесте у градовима.

Осим захтева да Макрон повуче закон о пензијама (хоће да их натера да раде и уплаћују доприносе две године дуже), траже и да се обустави помоћ за Украјину, стабилизује економска ситуација и инфлација, али и похапсе сви полицајци који су тукли народ.

Полицајци примају око 2.000 евра месечно плату из буџета, а француски медији су јуче објавили да се полицијски синдикати договарају са Министром рада да њих изузме из Макронове пензионе реформе. За узврат, натераће народ  батинама да прихвати реформу на своју штету.