Прочитај ми чланак

ГОРИ ПАРИЗ Нереди на улици, барикаде, кола у пламену, полиција баца сузавац! ВИДЕО

0

Десетине хиљаде демонстранта окупило се и данас на улицама Париза да изрази протест против полицијске бруталности и скандалозног закона безбедносне политике председника Емануела Макрона, који би практично омогућио полицији да убија народ некажњено и уништио грађанске слободе.

И овога пута је француска полиција показала бруталност према сопственом народу (док талибани у Француској одсецају хришћанима главе у црквама у сред бела дана као пре месец дана у Ници), па је бацила сузавац да би растерала народ, док су демонстранти испалили ватромет у њиховом правцу.

Демонстранти су носили транспаренте „Француска – земља полицијских права“ и „Повуците закон о безбедности„.

„Идемо ка све већем ограничавању слобода, нема оправдања за тако нешто“, рекла је једна од учесница протеста, преноси Танјуг.

Насиље и сукоби између демонстраната и полиције догодили су се и на протесту који је одржан прошле недеље.

Макронова странка је ове недеље саопштила да ће начинити измене предложеног закона који ће да забрани фотографисање и снимање полицијских службеника (што значи да могу да раде народу шта год желе јер по Закону неће осванути нигде доказ да врше кривично дело), а то је наишао на снажан отпор јавности.

Незадовољство јавности ескалирало је крајем новембра након што је неколико полицијских службеника претукло музичког продуцента афричког порекла Мишела Зеклера, а за овај инцидент грађани су сазнали након што је на интернету подељен снимак на којем је он забележен.

Критичари тврде да би оригинални предлог закона омогућио да злоупотреба овлашћења од стране полицијских службеника прође потпуно некажњено, а које многи активисти за људска права оптужују за расизам. Многи тврде да чак и измењен предлог закона не представља напредак у том правцу.