Прочитај ми чланак

Годишњица пробијања блокаде Лењинграда – Русија неће дозволити да нацизам оживи

0

Русија данас обележава 79. годишњицу потпуног ослобођења Лењинграда од фашистичке блокаде током Другог светског рата. Град на Неви је издржао блокаду захваљујући храбрости народа чији подвиг неће бити заборављен, а Русија неће дозволити да нацизам оживи, изјавио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.

„Лењинградци се нису предали. Град је опстао захваљујући јунаштву и снази духа народа, вери у победу. Њихов подвиг никада неће бити заборављен. Никоме нећемо дозволити да оживи нацизам како се трагедија не би поновила“, поручио је Володин, подсећајући да су становници Лењинграда морали да плате страшну цену.

Бесмртни подвиг бранилаца – непролазни пример храбрости

Председница Савета федерације Русије Валетина Матвијенко изјавила је да је бесмртни подвиг бранилаца Лењинграда постао пример храбрости и самопожртвовања совјетског народа.

„У Русији је 27. јануар најважнији датум у њеној војној историји – Дан потпуног ослобођења Лењинграда од фашистичке блокаде. Нацистичка команда је уништење Лењинграда била одредила као стратешки и политички задатак“, подсећа Матвијенко.

Како је истакла, интензивна бомбардовања и артиљеријска гранатирања противника, губици пријатеља и породице, глад и хладноћа били су најтежа искушења кроз која су прошли становници Лењинграда.

„Бесмртни подвиг бранилаца Лењинграда је непролазни пример храбрости и самопожртвовања совјетског народа, симбол безусловне љубави према отаџбини. Што више времена пролази од ратних година, то је истакнутија и значајнија њихова величина. Данас сагињемо главе пред онима који су нам дали мир и слободу. Бол и туга због дана блокаде заувек ће остати у нашим срцима“, поручила је председница Савета федерације Русије.

Опсада Лењинграда трајала је 900 дана, од 8. септембра 1941. године до 27. јануара 1944. године. Једини пут — Пут живота, којим је достављана храна у град, био је преко залеђеног Ладошког језера. Обруч је пробијен 18. јануара 1943. године, али су до потпуног ослобођења, 27. јануара 1944. године, становници града на Неви чекали још практично годину дана.

Данас историчари једногласно признају да је опсада Лењинграда, након Холокауста, била највећи геноцид у Европи за време Другог светског рата.

Градски суд у Санкт Петербургу је у октобру 2022. године прогласио поступке нациста током блокаде Лењинграда ратним злочином и геноцидом над совјетским народом. На основу материјала које је прикупило градско тужилаштво процењује се да је број жртава блокаде Лењинграда износио најмање 1.093.842 људи.