Прочитај ми чланак

Global Times: Време западне хегемоније прошло, следи прелазак у мултиполарни свет

0

Време западне хегемоније је прошло, а Европа се плаши погоршања свог геополитичког положаја, пише кинеско издање Global Times.

„Европа почиње да брине о својој све мањој улози у свету због нерешених криза и појаве нових, због чега има све већи осећај страха“, приметио је лист.

У чланку се напомиње да тренутна међународна ситуација показује успон Истока и пад Запада, након чега следи прелазак у мултиполарни свет.

„Добра стара времена за њих су давно прошла. САД су у релативном паду, док је Европа у апсолутном паду“, рекао је аналитичар Сун Луженг.

Издање је додало да расте стратешко ривалство између ЕУ и САД, што негативно утиче на европску индустрију.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви и политике напуштања руског горива.

У условима поскупљења горива, пре свега гаса, европска индустрија је у великој мери изгубила своје конкурентске предности. Такође, САД и земље ЕУ суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.

Руски председник Владимир Путин је више пута наглашавао да су санкције задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.