Прочитај ми чланак

ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК У ФРАНЦУСКОЈ: Грађани бесни због раста трошкова живота!

0

У Француској је у току генерални штрајк због раста трошкова живота. Посебно је погођен јавни превоз, а штрајкови су и у здравственој и прехрамбеној индустрији.

Реч је о продужетку штрајка који је почео пре три недеље у енергетској компанији ТоталЕнергиес и који је већ изазвао несташице горива.

Foto: Printscreen

Због вишенедељног штрајка у рафинеријама и складиштима нафте, бензинске пумпе имају велике проблеме са снабдевањем, па возачи морају да чекају у редовима за гориво по неколико сати. Француска влада наредила је неколицини штрајкача да се врате на посао, али су синдикати одлучили да наставе штрајк.

Данас им се придружују и други синдикати, због чега предвиђају веома велике проблеме, посебно у јавном превозу, јер се очекује укидање чак половине свих железничких веза. Они такође штрајкују у јавном здравству и прехрамбеном сектору. Већ у недељу десетине хиљада људи окупило се у Паризу на демонстрацијама против поскупљења живота.

Протести су већ обележили први мандат француског председника Емануела Макрона, када се противљење повећању цена горива претворило у општу побуну против владине политике.