Прочитај ми чланак

Генерал САД издао наредбу за припреме за рат са Кином

0

Генерал америчког ваздухопловства Мајк Минихан послао је меморандум подређенима у којем сугерише да ће САД ускоро бити у рату са Кином, известио је НБЦ , позивајући се на документ.

„Надам се да грешим. Интуиција ми говори да ћемо се борити 2025. године“, наводи ТВ канал извод из меморандума војсковође.

Према генераловим речима, Кина ће покушати да искористи председничке изборе у САД 2024. године да успостави контролу над Тајваном.

Порука је упућена свим командантима борбених јединица у Ваздухопловству. У њему, Минихан такође наређује својим подређенима да до краја фебруара извештавају о великим мерама за припрему за непријатељства са НР Кином. Генерал је, поред тога, позвао команданте да буду спремнији да ризикују током обуке.

Представник аеромобилне команде потврдио је аутентичност меморандума.

„Његова наредба се заснива на прошлогодишњим револуционарним напорима да се САД припреме за будући сукоб ако обуздавање не успе,“ рекао је он.

Ситуација око Тајвана значајно је ескалирала након посете острву почетком августа прошле године тадашње председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Кина, која ово острво сматра својом територијом, осудила је Пелосијеву посету, видећи у овом кораку подршку Вашингтона тајванском сепаратизму и одржала велике војне вежбе.