Прочитај ми чланак

Генерал Марк Мили: „Биће то прилично дуго, тешко и крваво“

0

Контраофанзива Оружаних снага Украјине неће омогућити постизање потпуног истискивања руских снага, изјавио је председник Комитета начелника генералштабова Оружаних снага САД, генерал Марк Мили, у интервјуу за „ЦНН“.

„Офанзива, иако значајна, има оперативне и тактичке циљеве који су ограничени. Чак и ако буду у потпуности остварени, неће у потпуности нокаутирати Русе, што је шири стратешки циљ Зеленског“, рекао је он.

Амерички војни лидер одбио је да каже, колико би Кијеву могло да буде потребно да постигне своје циљеве, напомињући да ће то бити „прилично дуго“. Истовремено, он је контраофанзиву украјинских оружаних снага описао као „дугу, тешку и крваву“.

Украјинске трупе већ четврти месец воде контраофанзиву на правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје, бацајући у борбу бригаде обучене од стране НАТО- а и наоружане западном војном опремом, али им није успело да постигну успех ни на једном делу фронта.

Како је приметио Владимир Путин, ово није само застој, већ неуспех. О неуспешној летњој кампањи Кијева, пишу и медији и војни стручњаци из Сједињених Држава и Европе, истичући ефикасност руских минских поља и слојевиту одбрану.

Према подацима Министарства одбране од септембра, од почетка контраофанзиве, украјинске оружане снаге су изгубиле више од 66 хиљада људи и 7,6 хиљада комада наоружања, укључујући немачке тенкове Леопард, француске АМКС и америчка борбена возила пешадије Бредли. Поред тога, било је извештаја о уништењу првог тенка Challenger 2.

У контексту неуспеха Кијева, амерички државни секретар Ентони Блинкен је изразио мишљење, да ће се офанзива украјинских оружаних снага наставити „још много месеци“, а САД су почеле да их снабдевају касетном муницијом. Заузврат, Владимир Путин је приметио да овај корак ништа није променио на бојном пољу за украјинске трупе.