Прочитај ми чланак

ГЕНЕРАЛ КАРАКАЈЕВ: Удар „Сармата“ може доћи из потпуно другог правца

0

НОВА руска интерконтинентална балистичка ракета "Сармат" може да лети преко Северног и Јужног пола, као и да мења правац кретања, рекао је командант Стратешких ракетних снага Сергеј Каракајев за ТВ канал Звезда.

Он је објаснио да се могућност промене правца лета остварује због односа снаге и тежине новог ракетног система.

– Уместо наше „озлоглашене“ путање преко Северног пола, ако је потребно, могуће је гађати и преко Јужног, који данас, у принципу, није заштићен. А постоје и могућности за друге путање – са становишта могућност лансирања у свемир – приметио је Каракајев.

Он је такође сугерисао да је мало вероватно да ће средства за пресретање овог оружја бити створена у блиској будућности.

– Ти квалитети – енергетске могућности новог ракетног система, узимајући у обзир постојећу борбену опрему и комплекс средстава за превазилажење, данас говоре да за ракетни систем Сармат нема противракетне одбране, и вероватно неће постојати у наредним деценијама – додао је командант Стратешких ракетних снага.

Каракајев је појаснио да је један од елемената превазилажења ракетне одбране велико убрзавање ракете након лансирања. Према његовим речима, „Сармат“ убрзава скоро једнако брзо као лаке чврсте ракете, упркос томе што је у питању већа ракета, која спорије повећава брзину.

Поред тога, нагласио је командант Ракетних стратешких снага, очекује се да ће Сармат остати у употреби 50 година, јер карактеристике ракете и њена поузданост то дозвољавају.